ATENȚIE ÎN TRAFIC! COD GALBEN DE VREME REA!

Filed under Social

Dat fiind faptul că Agenția Națională de Meteorologie a emis o atenționare COD GALBEN de vreme rea, valabilă în perioada 11 februarie, ora 22,00 – 13 februarie, ora 02,00, conform căreia, în intervalul menționat, în zona montană vor fi ninsori importante cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări, cu viteze mai mari la altitudini de peste 1500 m, unde temporar rafalele vor depăși 80-90 de km/h și va fi viscol, polițiștii vrânceni le recomandă conducătorilor auto și nu numai să adopte prudență maximă în timpul deplasării pe drumurile publice.

         De asemenea, stimați șoferi, vă recomandăm:

         Informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit sunt drumuri blocate sau tronsoane cu trafic restricționat, pentru a evita riscul de înzăpezire.

Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Circulați cu viteză redusă, îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă și în condiții de carosabil ud/umed, acoperit cu polei, ninsoare, vizibilitate scăzută. Măriți distanța între mașini, astfel încât să puteți opri la timp în cazul unui incident neprevăzut. De asemenea, nu frânați brusc!

         Nu depășiți în condiții de vizibilitate scăzută din cauza ninsorii sau ploii, chiar dacă marcajul rutier vă permite și asigurați-vă foarte bine  înainte de a trece de pe o bandă pe alta.

Folosiți luminile de întâlnire pe tot parcursul deplasării, indiferent de oră și categoria de drum pe care vă aflați. Atenție, proiectoarele de ceață se folosesc exclusiv pe timp de ceață!

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare  trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul decât în condiţii normale! Montați triunghiurile chiar și atunci când mașina este în afara părții carosabile!

Dacă opriți să acordați sprijin persoanelor implicate într-un eveniment rutier de pe traseul dumneavoastră, asigurați-vă că ați lăsat mașina într-un loc sigur, fără a risca să fiți implicat într-un alt eveniment.

         Dacă circulați în zona producerii unui eveniment rutier, acordați atenție mașinilor care se deplasează în fața dumneavoastră. Altfel, riscați să produceți o tamponare în lanț sau chiar să accidentați persoanele care intervin la locul producerii evenimentului pe lângă care treceți.

         În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.

         Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, scoateți autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

         Respectați indicațiile polițiștilor care supraveghează și dirijează traficul rutier.

         De asemenea,  nu uitați că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

         În ceea ce privește pietonii, le reamintim că temperaturile scăzute, vremea închisă, lapovița și ninsoarea accentuează considerabil oboseala  conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceți acest lucru pe

trecerile semaforizate. Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!

Lasă un răspuns