Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a Programului „Săptămâna verde”.
În ultimul deceniu, educația pentru mediu a devenit și în România o preocupare reală pentru clasa politică, dar mai ales pentru societatea civilă care a început să caute modalități cât mai originale și atractive de a ajunge la sufletul și la mintea cetățenilor, în special a copiilor și a tinerilor.
Pornind de la premisa că unitățile de învățământ pot și trebuie să joace un rol important în construirea unui viitor sustenabil, elevii și cadrele didactice înțelegând importanța și gravitatea crizei climatice și de mediu, se vor familiariza cu cauzele și efectele acestora, vor îmbunătăți răspunsul societății în fața acestor provocări și vor pune bazele preocupărilor legate de sustenabilitate a viitoarelor generații. Având în vedere că în prezent în structura anului școlar există o săptămână dedicată educației privind schimbările climatice și mediu, acesta este cel mai potrivit context în care să se organizeze activități structurate și eficiente cu elevii și cadrele didactice.
Obiectivele avute în vedere sunt: înțelegerea legislației de mediu și rolul autorităților, instituțiilor, companiilor, organizațiilor non-guvernamentale și al altor actori în combaterea schimbărilor climatice și protejarea mediului; înțelegerea schimbărilor climatice; efectele exploatării iresponsabile a resurselor naturale; poluarea; risipa alimentară; biodiversitatea, pădurile și viața terestră, apele și viața acvatică; catastrofele naturale; energia verde etc.
Proiectul propune acordarea sumei de 100.000 mii lei, sub formă de finanțare nerambursabilă, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), pentru realizarea acţiunilor multianuale, necesare Programului „Săptămâna verde”, derulat de Ministerul Educației, prin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe parcursul anilor 2024 și 2025.
„Sper ca profesorii să înțeleagă că acest program își propune să schimbe modul în care tinerii se implică în rezolvarea problemelor de mediu, punând bazele unei generații a schimbării. Ne dorim să dezvoltăm o formulă modernă de educație de mediu, realizată în colaborare cu dascăli cu experiență sau pasionați de protejarea naturii, care să folosească în mod creativ platformele Școli verzi și Săptămâna Verde. Ne dorim să schimbăm comportamente și modul de luare a deciziilor în activitățile de zi cu zi care au un impact asupra mediului și, nu în ultimul rând, să promovăm responsabilitatea individuală și comunitară în raport cu natura”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Proiectul de HG și Nota de fundamentare sunt disponibile pe site-ul MMAP la secțiunea Transparență sau pot fi consultate accesând link-ul https://www.mmediu.ro/articol/proiect-de-hotarare-a-guvernului-pentru-aprobarea-finantarii-din-fondul-pentru-mediu-a-programului-saptamana-verde/6730
AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI VRANCEA
Relații Publice și Comunicare