100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, șansa de a fi din nou un singur popor nu este pierdută

Filed under Eveniment

În perioada 25-28 martie a.c. am făcut parte din delegația Partidului Național Liberal care a mers la Chișinău, unde ammarcat, împreună cu frații de peste Prut, împlinirea a o sută de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Deplasarea a fost organizată în cadrul seriei de evenimente pe care PNL le va realiza în acest an pentru a celebra Centenarul Marii Uniri din 1918. Vizita la românii de peste Prut a fost un moment cu o încărcătură emoțională specială, în cadrul căreia am întâlnit oameni deschiși, frați ai noștri de care ne leagă aceeași limbă, aceeași credință, dar și aceeași istorie.

Împreună cu președintele PNL, Ludovic Orban, am participat la întâlniri de lucru cu reprezentanții partidelor pro-europene din Republica Moldova, Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Cibotaru, dar și la discuții cu reprezentanții ONG-urilor și ai societății civile. Concluzia întâlnirilor este una singură: sângele apă nu se face, iar frații trebuie să se știe drept frați. Declarațiile unioniste de pe ambele maluri ale Prutului nu sunt deloc doar simple acțiuni cu caracter simbolic! Viitorul nostru comun este unul singur, chiar dacă pentru unire trebuie să mai lucrăm, cu toții. Viitorul Republicii Moldova este alături de România, în Europa. Viitorul Republicii Moldova trebuie să privească spre Occident, spre valorile democrației și ale libertății.

Da, la începutului anilor 90 am avut o mare șansă la Unire, români de dincoace și de dincolo de Prut, însă la conducere au fost oameni care răspundeau la Moscova, în ciuda dorinței arzătoare a românilor simpli.

Știu că șansa Unirii nu este pierdută, am văzut speranța fraților de la Chișinău și îmi doresc ca și clasa politică de la București să facă pași fermi spre o relație mult mai solidă cu Republica Moldova. Așa cum și România trebuie să își întărească poziția în Uniunea Europeană, iar politicienii noștri să renunțe la tentația de a lovi în statul de drept și de a slăbi democrația.

Mi-aș fi dorit ca la o sută de ani de la România Mare să fim uniți cu Republica Moldova măcar prin infrastructură, însă la cât de greu le este guvernanților noștri să lege Moldova de Țara Românească ori de Ardeal prin autostrăzi, din păcate unioniștii încă mai trebuie să facă poduri de flori peste Prut.

 

Ion Ștefan, deputat PNL

 

Lasă un răspuns