În fiecare an, în data de 25 noiembrie este marcată Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor, pentru a atrage atenţia asupra uneia dintre cele mai grave forme de încălcare a drepturilor omului. În această zi, Organizaţia Naţiunilor Unite invită guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să realizeze activităţi care să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.
Din punct de vedere al factorilor care duc la apariția actelor de violență împotriva femeilor, se pot distinge categorii precum:
– individuali – istoric familial violent, neglijența părinților, abuzul fizic sau sexual suferit în copilărie, consumul de alcool sau alte substanțe, nivelul scăzut de educaţie;
– economici – dependența economică a femeii față de bărbat, legile discriminatorii, accesul limitat la locurile de muncă şi educaţie;
– culturali – definițiile culturale corespunzătoare rolurilor sexuale, așteptările în cadrul relațiilor, credința în superioritatea inerentă a bărbaților, „drepturile de proprietate” asupra femeilor și fetelor, acceptarea violenței ca mijloc de a rezolva un conflict;
Pentru a fi marcată acestă zi, politiştii vrânceni au realizat o activitate de prevenire la o societate comercială, unde personalul este preponderent feminin. În urma unei dezbateri pe tema violenţei asupra femeilor, persoanele care au participat la activitate au primit de la poliţişti eşarfe inscripţionate cu sloganul „Nu violenţei în familie!”, precum şi pliante cu recomandări.
Recomandări pentru prevenirea violenţei în familie:
- Evitaţi certurile în familie, mai ales cele generate de consumul de băuturi alcoolice, lipsa unui loc demuncă, gelozie, relaţii extraconjugale sau neonorarea obligaţiilor de întreţinere. Pentru aplanarea unor astfel de conflicte acţionaţi cu tact şi răbdare, neţinând cont de emotivitatea firească ce se instituie în aceste cazuri.
- Dacă soţul sau alt membru al familiei este nervos, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau are tendinţa de agresivitate, feriţi-vă din calea acestuia până la aplanarea conflictului.
- Nu lăsaţi rudele să intervină în discuţii, deoarece acestea pot deveni părtinitoare.
- Nu uitaţi că metoda de împăcare este bună, dacă ea contribuie la aplanarea conflictului, de obicei părţile simt nevoia unui judecător care să le dea dreptate.
- Nu uitaţi să vă gândiţi la copii, sprijinul de care aceştia au nevoie, mândria de părinte poate constitui cheia împăcării.
Ce trebuie să facă persoanele agresat e:
- să se prezinte imediat la poliţie pentru a depune plângere;
- să obţină un certificat medico-legal pentru constatarea leziunilor produse prin agresivitate, certificat care va face diferenţa la încadrarea juridică a faptei;
- să se adreseze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în cazul în care sunt copii care au asistat la violenţe sau au fost victima violenţelor;
- agresorul nu va fi pedepsit dacă victima va retrage plângerea, existând premizele repetării faptelor;
În cazul violenţei, sesizaţi poliţia la 112! Sesizarea poate fi făcută de victimă, alt membru al familiei, altă autoritate sau din oficiu.