Intalnirea de astazi de la Prefectura Vrancea, in cadrul careia s-a discutat pretul gigacaloriei din Focsani, s-a desfasurat in lipsa „actorilor principali”: Primaria si ENET. Lipsa a fost aspru sanctionata de prefectura, de deputatii Alin Trasculescu si Razvan Mustea, dar si de autoritatile centrale ale ANRSC si MAI. Ceea ce nu s-a stiut pana acum si care a fost discutat pe larg a fost faptul ca Primaria risca sa piarda fondurile europene obtinute pentru reabilitarea centralei ENET, problema ridicata de deputatul Razvan Mustea. Aceasta in conditiile in care primaria s-a angajat printr-o hotarare de consiliu local sa nu majoreze pretul gigacaloriei. Potrivit specialistilor, un pret mai mare la gigacalorie va atrage cu el si rezilierea contractului pentru reabilitarea centralei ENET.
„Facem taifas in lipsa eroilor principali. Dansii au venit tot timpul la minister si ma deranjeaza ca acum nu sunt aici. Ar trebui sa fie si acum la fel de guralivi”, a atras atentia directorul general in cadrul Directiei Generale pentru relatia cu autoritatile locale din cadrul MAI, Dorin Ciomag. Acesta a precizat ca a venit la Focsani tocmai pentru a discuta asupra acestei probleme, in conditiile in care nu intelege de ce s-a ajuns la un asemenea pret. In lipsa oricarui raspuns, acesta a concluzionat ca „pretul de la Focsani este stabilit politic”. Cel mai deranjat insa de lipsa reprezentantilor ENET a fost Mircea Matei, presedintele ANRSC.
„Este o obraznicie, denota o lipsa crasa a celor 7 ani de acasa. Ceea ce se intampla la Focsani nu se intampla in alta parte din tara. Inseamna ca problema este la nivel local si cineva trebuie sa faca ceva”, a precizat Mircea Matei. In cadrul intalnirii s-a mai discutat si faptul ca pierderile ENET ar fi cu mult mai mari decat cele care apar pe facturi, iar faptul ca gigacaloria va fi 400 de lei din iarna nu va reduce costurile societatii de termoficare. Din contra, au precizat autoritatile, Enet va avea in continuare pierderi.
Pentru o comparatie, in Bucuresti gigacaloria este aproape 170 de lei, in Ploiesti 139, in Galati 247, in timp ce la Miercurea Ciuc costul este de 299 de lei. Administratorii de blocuri prezenti la intalnire si-au aratat la randul lor nemultumirea. „Ne-am saturat de festivaluri! Numai pentru cei amarati nu avem bani! Bateti-va si pentru noi”, a atras atentia unul dintre acestia.