Acasă Eveniment 5 ANI DE S.M.U.R.D. ÎN VRANCEA

5 ANI DE S.M.U.R.D. ÎN VRANCEA

205
0
Reclama

Joi, 5 februarie a.c., aniversăm 5 ani de la înfiinţarea SMURD-ului în judeţul Vrancea. Primele echipaje de paramedici vrânceni au fost operaţionalizate în cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani şi Secţiei de Pompieri Adjud la începutul lunii februarie 2010, iar după doi ani, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a devenit funcţional şi în cadrul subunităţilor de pompieri din Vidra şi Panciu.

Activitatea echipajelor S.M.U.R.D. se desfăşoară prin colaborarea  dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea şi Unitatea de Primiri Urgenţe – S.M.U.R.D. din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, sub coordonarea medicului şef, dr. Dana Mariana Dincă, şi sprijinită de asistentul medical principal din cadrul ISU Vrancea. Solicitările de acordare a asistenţei medicale prespitaliceşti se primesc în sistem integrat la dispeceratul ISU – SAJ, iar alocarea resurselor materiale şi umane pentru intervenţie este stabilită prin colaborarea dispecerilor celor două structuri.

Reclama

Pentru acordarea primului ajutor calificat, ISU Vrancea intervine cu patru ambulanţe tip B, încadrate cu paramedici care au urmat cursuri de pregătire în acordarea primului ajutor calificat privind efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare. În rezerva operativă se află alte două ambulanţe de prim ajutor (tip B), cât şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă (tip C) care va putea fi utilizată când se va putea identifica personalul medical pentru a o încadra. De asemenea, deoarece intervenţiile la care sunt solicitate echipajele S.M.U.R.D. includ toate urgenţele ce pun viaţa persoanelor în pericol imediat, inclusiv accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice etc., în dotarea ISU Vrancea există şi două autospeciale de descarcerare şi prim ajutor calificat. Una dintre acestea – o autospecială pentru descarcerare de capacitate grea şi prim ajutor calificat, cu tracţiune 4×4 – a fost operaţionalizată în urmă cu un an şi este destinată intervenţiei pentru descarcerare şi salvare în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente de circulaţie (auto şi feroviare), tehnologice sau catastrofe, în scopul eliberării persoanelor surprinse şi acordării primului ajutor calificat la locul producerii evenimentelor. Structurile de intervenţie din cadrul S.M.U.R.D. au fost solicitate pentru soluţionarea a 3937 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat pe parcursul anului 2014, cifrele fiind în creştere faţă de anul 2013 când s-au înregistrat 3191 solicitări. Dintre acestea, 3890 au reprezentat intervenţii propriu zise, 15 au fost intervenţii la asistenţa persoanelor, 20 intervenţii la descarcerare, iar 10 intervenţii la incendii. Paramedicii au asistat 4012 persoane pe parcursul anului trecut, dintre care 3587 adulţi şi 325 copii. Rata intervenţiilor SMURD la suta de mii de locuitori a fost de 992,59, iar cele mai multe intervenţii s-au înregistrat în localităţile Focşani – 1123, Adjud – 427, Vidra – 143, Păuneşti – 141, Homocea – 122, Pufeşti – 110 şi Rugineşti – 106. Pentru a putea ajunge la toate solicitările medicale, indiferent de zonă şi condiţii meteo, ISU Vrancea dispune de două autospeciale cu capacitate mărită de trecere (ATV 8×8 şenilat) destinate intervenţiei în zonele greu accesibile, acolo unde ambulanţele SMURD nu ar putea ajunge din cauza impracticabilităţii căilor de acces. „Aniversăm cinci ani de când paramedicii vrânceni, cu perseverenţă şi profesionalism, îşi îndeplinesc misiunile încredinţate. În această perioadă, s-au înregistrat peste 14000 de misiuni şi, datorită rezultatelor obţinute, SMURD-ul continuă să acorde sprijin cetăţenilor cu aceeaşi determinare de a face bine.” a transmis colonel Flaviu-Dorel Chiscop, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publicesmurd

Lasă un răspuns