Acasă Eveniment 7 poliţişti sancţionaţi pentru că nu au colaborat cu procurorii

7 poliţişti sancţionaţi pentru că nu au colaborat cu procurorii

219
0
Reclama

Şapte poliţişti vrânceni au fost „traşi de urechi” după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea s-a plâns IPJ că aceştia nu urgentează lucrările din dosare. Potrivit prim procurorului Ion Lefter, acest număr nu este unul îngrijorător, însă solicitarea sancţionării se face doar în ultimă instanţă. „Eu în fiecare zi am pe masă evidenţa dosarelor pe domenii de importanţă. Nu există să vină un dosar astăzi şi eu să nu îl repartizez până mâine. În ceea ce priveşte poliţiştii, am cerut sancţionarea acestora şi au fost sancţionaţi”, a precizat şeful procurorilor vrânceni.

Penalizarea lucrătorilor de poliţie a fost făcută publică o dată cu raportul de control al Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care a avut ca obiect verificarea procurorilor vrânceni. Potrivit raportului, parchetul a întocmit anul trecut 3 sesizări la organele de poliţie în scopul dinamizării cercetărilor, care au vizat 20 de dosare penale. Urmare acestor sesizări, cei şapte au fost sancţionaţi pentru neimplicare în activitatea de cercetare penală. La data efectuării controlului Inspecţiei Judiciare, se aflau în lucru la procurori 42 cauze penale, dintre care 9 la supraveghere, iar 31 la urmărire penală proprie. Dintre acestea, doar o cauză era mai veche de 1 an de la sesizare şi de 6 luni de la începerea urmăririi penale. De asemenea, pe rolul organelor de poliţie, sub supravegherea procurorilor, se aflau 15 dosare penale, dintre care cinci erau mai vechi de 1 an de la sesizare, cât şi mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale, datorită unor cauze obiective (dispariţia făptuitorilor).

Reclama

Din examinarea dosarelor penale aflate pe rolul organelor de poliţie, sub supravegherea procurorilor, a rezultat că întârzierea cercetărilor în 5 dosare s-a datorat dispariţiei făptuitorilor. „Procurorii au dispus, în anul 2010, 4 restituiri la poliţie, pentru completarea cercetărilor penale. S-a intervenit la Laboratorul Interjudeţean de Criminalistică Bucureşti, reuşindu-se urgentarea întocmirii unui număr de 4 expertize. Operativitatea de soluţionare a cauzelor penale în termenul de 6 luni de la sesizare, în anul 2010, este de 98,50%, la urmărire penală proprie şi 89,58%, la supravegherea cercetărilor penale, ceea ce denotă eficienţa măsurilor dispuse în acest sector de activitate”, se arată în raport. Acelaşi raport evidenţiază că în cadrul parchetului sunt realizate întâlniri de lucru trimestriale cu organele de poliţie pentru infracţiunile de evaziune fiscală, iar pentru cele de contrabandă la cel mult două săptămâni.

 

Lasă un răspuns