Acasă Politica Accesul pacienţilor la serviciile de asistenţă medicală transfrontalieră va fi îmbunătăţit

Accesul pacienţilor la serviciile de asistenţă medicală transfrontalieră va fi îmbunătăţit

215
0
Reclama

Luni, 09 martie 2009, s-a votat raportul asupra Directivei privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere, în Comisia pentru Piaţă Internă şi Protecţia Consumatorului (IMCO) a Parlamentului European. Această propunere legislativă a Comisiei Europene a fost iniţiată la solicitarea Parlamentului European cu scopul de a pune bazele unui instrument legal eficient, care să asigure claritate juridică referitor la asistența medicală transfrontalieră.

„Prin votul din această seară vocea pacienţilor europeni se face auzită, iar drepturile acestora la asistenţă medicală transfrontalieră sunt îmbunătăţite. Mă bucură rezultatul votului, mai ales pentru că s-a recunoscut importanţa egalităţii accesului la asistență medicală transfrontalieră pentru persoanele cu venituri mici. Acesta este cazul majorităţii pacienţilor români, care în momentul de faţă nu au posibilitatea unui tratament în străinătate” a declarat în urma votului europarlamentarul liberal Magor Csibi.

Reclama

Printre cele mai importante elemente din propunerea de directivă votată în Comisia IMCO se numără:

  • plata în avans de către pacient doar a acelor costuri pe care ar fi trebuit să le plătească în avans dacă asistenţa în cauză i-ar fi fost asigurată de sistemul naţional de asistenţă socială, în ţara sa de afiliere;
  • introducerea unui Mediator European care se va ocupa de plângerile pacienţilor referitor la autorizarea prealabilă şi calitatea tratamentelui;
  • accesul la servicii medicale transfrontaliere fără o autorizare prealabilă în cazul urgenţelor medicale, a bolilor rare şi în cazul în care pacientul se află pe lista de aşteptare în ţara sa de afiliere.

„Salutăm amendamentele propuse de Comisia IMCO şi în special atenţia care s-a acordat informării pacienţilor şi evitării plăţii în avans. Este important însa de precizat că, ceea ce pacienţii doresc înainte de toate este îmbunătăţirea calităţii îngrijirilor medicale în ţara lor, acolo unde locuiesc, în limba maternă , aproape de cei dragi” a declarat Roxana Rădulescu, consilier la Forumul European al Pacienţilor, o organizaţie non-guvernamentală care reprezintă 150 milioane de pacienţi în UE.

„Prin amendamentele pe care le-am depus textului legislativ, am încercat să îmbunătăţesc accesul pacienţilor la serviciile medicale transfrontaliere, să implic asociaţiile de pacienţi în cooperarea cu autorităţile naţionale, pentru o mai bună informare a pacienţilor cu privire la drepturile care le au, să încurajez diseminarea de informaţii referitoare la punctele naţionale de contact, astfel ca pacienţii să le cunoască şi să le viziteze pentru a afla despre posibilitatea de informare cu privire la dreptul lor de a beneficia de tratament în alt stat membru şi de rambursare. În curând, intrarea în vigoare a acestei directive, va aduce speranţă majorităţii pacienţilor europeni ” a încheiat Magor Csibi.

Votul raportului în plenul Parlamentului European va urma în şedinţa plenară din luna aprilie 2009.

Lasă un răspuns