ACȚIUNE PENTRU CREŞTEREA SIGURANŢEI PIETONILOR

Filed under Eveniment

Poliţiştii Biroului Rutier Focșani au organizat o acţiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

 

Ieri, 5 octombrie a.c., polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Focșani au desfășurat activități pentru prevenirea accidentelor provocate de traversarea neregulamentară a drumului public, având în vedere că aceasta este principala cauză a accidentelor rutiere grave care s-au produs în municipiul Focșani în cursul anului 2017 și în prima jumătate a anului 2018. Astfel, acțiunea s-a desfășurat pe arterele de circulație din municipiu unde s-au produs cele mai multe accidente cauzate de abaterile pietonilor și anume: Bulevardele Unirii, București, Brăilei și Independenței, precum și străzile Cuza-Vodă Mărășești, Mr. Gh. Pastia și Republicii. În cadrul acțiunii, polițiștii rutieri au aplicat  27 de sancțiuni contravenționale pentru abateri ale pietonilor, cu avertisment sau amendă în cuantum de 290 lei. De asemenea, unui conducător auto care nu a acordat prioritate de trecere unui pieton i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, fiind totodată aplicate 7 sancțiuni contravenționale bicicliștilor. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate  a fost de 7800 lei.

S-a constatat că în general pietonii conștientizează riscul rutier și traversează regulamentar strada pe marcajul pietonal, perpendicular pe axul drumului și după o prealabilă asigurare, respectând marcajele și indicatoarele rutiere, precum și culorile semaforului. Există în schimb multe situații în care pietonii nu folosesc trecerile de pietoni sau, în cazul în care fac acest lucru, nu se asigură corespunzător, pătrunzând pe carosabil în mod intempestiv, fără a da posibilitatea conducătorilor auto să oprească în condiții de siguranță, obligându-i pe aceștia să frâneze brusc și punându-și astfel în pericol viața sau integritatea corporală.

Atragem atenția că în Codul rutier este prevăzut faptul că traversarea drumului public de către pietoni se face după ce aceștia s-au asigurat că o pot face fără a genera pericol pentru ei sau ceilalți participanți la trafic, perpendicular pe axul drumului.

Pietonilor le este interzisă traversarea prin fața sau prin spatele vehiculelor oprite în stațiile mijloacelor de transport public, când se apropie un autovehicul cu regim de circulație prioritară care are în funcțiune semnalele luminoase și sonore, prelungirea timpului de traversare a drumului public, precum și să se oprească sau să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare.

Copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.

 

Conducătorilor de vehicule le recomandăm să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită:

-la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate.

-în zona instituţiilor de învăţământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii.

-la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun,  unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin faţa mijlocului de transport

-la apropierea de unul sau mai mulţi pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.

Acţiunile, dedicate creşterii siguranţei rutiere, vor continua.

Lasă un răspuns