Activitate de prevenire a faptelor de înșelăciune în rândul vârstnicilor

Filed under Eveniment

În cursul zilei de astăzi, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea  au desfășurat o activitate de informare la Casa de Ajutor Reciproc (C.A.R.) Pensionari  “Milcov” Focșani, la care au participat peste 50 de pensionari, membri C.A.R. 

Scopul principal al activității a fost cel de  informare a celor prezenți cu privire la vulnerabilitățile și modalităţile de prevenire a infracţiunilor de înşelăciune. Totodată, au fost purtate discuții cu privire la modalitățile de preîntâmpinare a furturilor, tâlhăriilor și a accidentelor de circulație.

“METODA ACCIDENTUL”, deși este de mult timp folosită în rândul populației, continuă să aibă “succes”. De aceea această metodă de înșelăciune, precum și alte practici au fost dezbătute în amănunt cu ocazia acestei întâlniri.

Polițiștii au aflat ”poveștile” unor persoane care au fost înșelate sau care au sesizat că a existat o tentativă de înșelăciune, când le-au fost cerute sume de bani pentru rezolvarea unor situații în care erau implicate persoane dragi.

Având în vedere că la nivel național în ultima perioadă s-au intensificat încercările infractorilor de a păcăli populaţia prin diferite metode de înșelăciune, le recomandăm cetățenilor următoarele:

  • În situaţia în care sunteţi contactat de o persoană care pretinde că vă este rudă şi vă solicită sume de bani pentru rezolvarea unor probleme grave, apelaţi imediat ruda respectivă (la  numărul de telefon pe care îl cunoaşteţi),  pentru a verifica aspectele aduse la cunoştinţă telefonic;
  • NU daţi dovadă de încredere atunci când sunteţi contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentaţi ai diferitelor firme;
  • NU daţi curs solicitărilor venite din partea persoanelor pe care le cunoaşteţi doar prin intermediul telefonului;
  • NU achitaţi niciodată sume în avans pentru ridicarea unor premii;
  • NU comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie carte de identitate, conturi bancare, parole, etc.).

Lasă un răspuns