Acasă Social ACTIVITĂȚI PE LINIE SILVICĂ

ACTIVITĂȚI PE LINIE SILVICĂ

147
0
Reclama

În urma activităților desfășurate pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, în perioada  29 noiembrie – 06 decembrie a.c., polițiștii vrânceni au efectuat 126 controale, din care 122 pe drumurile publice, 3 în fondul forestier și unul la instalații de prelucrare a materialului lemnos

Astfel, au fost constatate 8 infracțiuni prevăzute de Legea 46/2008 modificată, au fost aplicate 116 sancțiuni contravenționale, din care 10 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 31.430  lei.

Reclama

 

De asemenea, a fost dispusă măsura complementară a confiscării faptice a cantității de 47,65 m.c. material lemnos, precum și confiscarea valorică a unui volum total de 90,39 m.c., cu o valoare totală de 28.550  lei și a unui mijloc de transport.

 

Exemple semnificative:

 

La data de 1 decembrie a.c., în urma controlului efectuat în fondul forestier de pe raza comunei Cotești, în partida de masă lemnoasă exploatată de către o societate comercială din orașul Mărășești, polițiștii au constatat faptul că societatea a expediat cantitatea de 50,90 mc. lemn de foc din specia salcâm, fără proveniență legală.

Astfel, societatea a fost sancționată contravențional conform Legii 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 50,90 mc. material lemnos.

 

La data de 4 decembrie a.c., în jurul orei 05.19,  polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Vidra au depistat pe DJ 205 D – Nereju, un  autocamion care transporta material lemnos, respectiv cherestea rășinoase .

În   urma controlului efectuat a reieşit faptul că materialul lemnos transportat nu corespundea din punct de vedere cantitativ cu datele înscrise în avizul de însoţire a mărfii.

Conducătorul auto, un bărbat, de 45 ani, din comuna Nereju a fost sancționat contravențional în conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravențiilor silvice, fiind luată măsura complementară a confiscării cantității de 5,91 m.c. cherestea rășinoase.

 

La data de 5 decembrie a.c., în urma controlului efectuat la instalația de prelucrare a materialului lemnos aparținând unei societăți comerciale, din comuna Nereju, s-a constatat faptul că aceasta a expediat cantitățile de 11,74 mc. cherestea din specia rășinoase și 27,75 mc. lemn rotund din specia fag, fără proveniență legală. De asemenea, societatea nu a înregistrat avizele de însoțire în registrul de evidență al intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase, fapt pentru care a fost luată măsura sancționării contravenționale conform Legii 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantităților de 11,74 mc. cherestea și 27,75 mc. lemn rotund fag.

 

La data de 5 decembrie a.c., polițiștii au identificat doi bărbați, de 20 și 41 ani,  din comuna Vidra, bănuiți că ar fi tăiat fără drept și sustras  doi arbori din specia fag, din fondul forestier de pe raza localității Vidra. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”.

 

La data  de 4 decembrie a.c., polițiștii au identificat un bărbat de 47 ani, din comuna Andreiașu, bănuit că ar fi tăiat fără drept și sustras trei arbori din specia fag, din fondul forestier de pe raza localității Andreiașu de Jos, aflat în administrarea Ocolului Silvic Focșani. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”.

 

La data de 6 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Tulnici au fost sesizați cu privire la faptul că faptul că doi bărbați, din localitate,  în calitate de angajați ai unui Ocol Silvic, ar fi pus  în valoare în cursul lunii aprilie a.c., cantitatea de 237 m.c. lemn diverse specii.

În urma verificărilor efectuate în teren, reprezentanții Administrației Parcului Natural Putna -Vrancea au constatat faptul că marcarea ar fi fost efectuată într-o unitate de amenajare forestieră ce este încadrată în zona de conservare specială a Parcului Natural Putna-Vrancea, amenajamentul silvic fiind încadrat la păduri incluse în rezervații naturale. În cauză a fost întocmit dosar  penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „folosirea dispozitivelor speciale de marcat cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare” conform articolului 107^1, alineatul 1 din Legea 46/2008.

 

La data de 29 noiembrie a.c., în urma controlului efectuat la instalația de prelucrare a materialului lemnos aparținând unei societăți comerciale din comuna Vintileasca, polițiștii au constatat faptul că societatea a expediat cantitatea de 4,59 mc. lemn de foc din specia fag, fără proveniență legală. Administratorul societății comerciale, un bărbat, de 43 ani, din comuna Dumitrești, a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 4,59 mc. material lemnos.

 

 

Articolul precedentAdjud: Minori spărgători de locuințe
Articolul următorTeatru de păpuși la mall
Ziar online de stiri si informatii din Vrancea

Lasă un răspuns