ACTIVITĂȚI PE LINIE SILVICĂ

Filed under Social

În urma activităților desfășurate pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, în perioada  21 – 27 decembrie a.c., polițiștii vrânceni au efectuat 55 controale, din care 52 pe drumurile publice, 2 la instalații de debitare/depozitare și unul în fondul forestier. Astfel, au fost constatate 5 infracțiuni prevăzute de Legea 46/2008 modificată, au fost aplicate 59 sancțiuni contravenționale, din care 13 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 19.260 lei. De asemenea, a fost dispusă măsura complementară a confiscării faptice a cantității de 35,70 m.c. material lemnos, în valoare de 8.925 lei precum și a 81 pomi de Crăciun, în valoare de 3.377 lei.

 

Exemple semnificative:

 

La data de 22 decembrie a.c., cu ocazia verificării legalității provenienţei pomilor de Crăciun achiziţionaţi de către o întreprindere familială de pe raza  municipiului Focşani, polițiștii au constatat că o societate comercială din județul Brăila a expediat cantitatea de 61 pomi de Crăciun fără a emite aviz de însoţire a materialelor lemnoase conform prevederilor H.G. nr. 470/2014. Faţă de operatorul economic  s-a dispus măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 5.000 lei, fiind confiscată contravaloarea unui număr de 61 pomi de Crăciun, în valoare de 2.177,70 lei.

 

La data de 22 decembrie a.c., în urma unor verificări efectuate la locuința unui bărbat de 48 ani, din comuna Cîmpuri,  județul Vrancea, polițiștii au identificat cantitatea de 4,34 mc. lemn de foc din specia fag. Pentru această cantitate de material lemnos, bărbatul a prezentat organelor de poliție, în vederea atestării provenienței legale, două avize de însoțire primare. Din verificări, a rezultat că cele două avize conțineau date necorespunzătoare adevărului. În cauză s-a întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „uz de fals”. La data de 22 decembrie a.c., ora 16.30, polițiștii au identificat pe raza comunei Gologanu, un bărbat de 23 ani din comuna Poiana Cristei, bănuit că ar fi a tăiat fără drept arbori din specia salcâm, din perdeaua de protecție situată în punctul „Ferma Gologanu”, sustrăgând ulterior materialul lemnos rezultat în urma tăierii. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns