Administrația liberală de succes! Nicolaie Brăicău, un primar exemplu în Vrancea

Filed under Eveniment, Politica

Primarul Nicolae Braicău: „Gândirea mea a fost să micșorăm decalajul dintre sat și oraș”. Edilul a reușit să construiască într-o comună din județ ceea ce nici măcar în municipiul Focșani nu s-a făcut.

Nicolae Braicău s-a născut în județul Hunedoara dar a crescut pe meleagurile vrâncene unde a ajuns în 1970. A absolvit Liceul„Unirea” din Focșani după care a făcut Școala Militară de Ofițeri „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și a profesat apoi ca ofițer la o unitate din Focșani. După ce a plecat din sistem a lucrat în mediul privat iar din 2012 este primar al comunei Ciorăști. Întrebat la un moment dat de ce a candidat la funcția de primar, Nicolae Braicău a răspuns că a observat multe probleme în comună și în ceea ce privește actul de administrație. Atunci a considerat că poate face mult mai mult pentru comunitatea din care face parte. Astfel, după ce s-a sfătuit cu familia, a luat decizia de a-și depune candidatura iar acest lucru a însemnat un câștig enorm pentru localitate. În spiritul milităros care îl caracterizează, anii ca ofițer spunându-și pe deplin cuvântul, Nicolae Braicău nu a pierdut niciun moment. A trecut la treabă imediat și prima decizie luată a fost înființarea unei societăți comerciale unde consiliul local este unic adminsitrator. „În 2012 nu am așteptat să vină Crăciunul și am înființat o societate comercială la Legea 31/1990, unde acționar unic este Consiliul Local Ciorăști. Am luat această decizie pentru a face mult mai rapid și eficient lucrările la infrastructură care era la pământ”, mărturisea edilul într-un interviu. Prin măsurile luate s-a dovedit un primar extrem de eficient, devenind în scurtă vreme un exemplu de bună practică pentru toate celelalte administrații din județ. Dacă primul mandat (2012) a câștigat cu 56%, la al doilea nu a avut nicio emoție. Având deplina încrederea oamenilor, de care a fost aproape și pe care „i-a simțit”, așa cum îi place să spună, la scrutinul din 2016 s-a detașat clar de contracandidați, obținând 82% din voturile electoratului.A decis că nu trebuie să stea cu mâna întinsă la bugetul statului și a pornit la treabă: a cumpărat o mașină de pompieri, una de salubritate, utilaje de deszăpezire, tractoare și chiar o mașină funerară pusă la dispoziție gratuit oamenilor din localitate. Tot în primul mandat, în Ciorăști a ridicat un cămin cultural modern, cu o capacitate de 200 de locuri, o piață agroalimentară și a fost realizată o bază sportivă. Pe lângă un cabinet de medicină de familie, în comună funcționează și un cabinet stomatologic. Sunt multe de spus despre câte s-au schimbat în Ciorăști din 2012 și până în 2016.

Ciorăștiul are chiar și o mică făbricuță, înființată de Primărie

La inițiativa edilului a luat naștere o făbricuță unde se fac pavele și o alta pentru tâmplărie de aluminiu, obiectele produse aici, de foarte bună calitate, fiind folosite pentru lucrările de reabilitare și modernizare din comună. „Gândirea mea a fost să micşorăm decalajul dintre sat şi oraş. Ca atare, şi populaţia de la sate merită să meargă pe un trotuar frumos şi pe un drum asfaltat. Ca să ieşim mai ieftin, am considerat că este necesar să facem noi pavelele. Prin urmare, am făcut o secţie la societatea noastră unde confecţionăm aceste pavele şi borduri. Tot ei le şi montează şi dau lucrarea la gata”, spunea prin 2016 primarul Nicolae Braicău. Și nu s-a oprit aici! În anul 2019, Ciorăștiul s-a dotat cu utilajele necesare pentru asfaltarea drumurilor comunale în regim propriu dar și echipamentele care produc asfaltul. Cu ajutorul unei stații achiziționată anul trecut cu aproximativ 200.000 de euro și instalată la Mihălceni, primăria a reușit să asfalteze toate drumurile dintr-un proiect cu finanțare europeană, drumuri cu o lungime de 6,5 kilometri, alți 4 kilometri fiind asfaltați printr-un proiect finanțat de bugetul local. „Vom continua lucrările la drumuri până când toate infrastructura rutieră a comunei va fi asfaltată , cu fonduri atrase sau cu finanțare din bugetul local”, a declarat primarul Nicolae Braicău.

Anul trecut au fost terminate lucrările de reabilitare și modernizare a dispensarului medical cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, respectiv 1 milion de lei la care s-au adăugat cei 370.000 de lei de la bugetul local. Pentru persoanele vârstnice, autoritățile vor să construiască un centru social pentru care au obținut o finanțare de 3,3 milioane din POR. Lucrările vor fi executate de SC Prestări Servicii Ciorăști SRL, chiar societatea subordonată consiliului local. Centrul social urmează să fie înființat în clădirea fostului cămin cultural din Salcia Nouă, salvată astfel de degradare, care va fi extinsă cu încă un corp de clădire.Primarul liberal Nicolae Braicău a mai făcut: sistem transport local , achiziționarea unui autocar cu care localnicii pleacă anual în excursii ori modernizarea drumurilor, a grădiniței din Ciorăști și a școlii din Mihălceni. Nicolae Braicău nu trebuie să convingă pe nimeni că este un primar bun, faptele vorbesc de la sine. Cu siguranță că oamenii locului știu asta și îi vor acorda, negreșit, încă un vot de încredere pe 27 septembrie. Votați PNL! (Material produs de SC INFORMAȚIA VRÂNCEANĂ SRL, la comanda PNL VRANCEA, cod mandatar financiar 21200012)

Lasă un răspuns