Alegerile din Tulnici au pus partidele pe jar

Filed under Social

Dupa ce sedinta prin care trebuiau alesi presedintele si loctiitorul Biroului Electoral de Circumscripţie comunal pentru alegerile locale parţiale pentru primarul comunei Tulnici, din data de 22 mai 2011 a fost contestata, astazi in sfirsit au avut loc alegerile. La sediul Tribunalului Vrancea, s-a desfăşurat, în şedinţă publică, o nouă tragere la sorţi prin care au fost aleşi preşedintele Mircea Richard Moise şi locţiitorul Biroului electoral de circumscripţie comunal pentru alegerile locale parţiale pentru primarul comunei Tulnici, Daniela Jelea. „Amintim faptul că în data de 15.04.2011, Prefectul judeţului Vrancea a emis Ordinul nr. 106/2011 privind numerotarea Circumscripţiei Electorale Tulnici, judeţul Vrancea, în vederea desfăşurării alegerilor locale parţiale pentru funcţia de primar din data de 22 mai 2011. În data de 22.04.2011, ora 9.00, la sediul Tribunalului Vrancea, Prefectul judeţului împreună cu preşedintele Tribunalului Vrancea şi cu reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare au încheiat un proces verbal ce a stabilit lista finală cu persoanele care urmează a participa la tragerea la sorţi, ce va avea loc în vederea desemnării preşedintelui şi locţiitorului Biroului Electoral de Circumscripţie comunal pentru alegerile locale parţiale pentru primarul comunei Tulnici, din data de 22 mai 2011.

Această lista a persoanelor ce urmau să participe la tragerea la sorti a fost întocmită dintre juriştii ce au depus cerere la Instituţia Prefectului şi magistratul ce a depus cerere la vicepreşedintele tribunalului.

Tabelul nominal cu juriştii ce au depus cerere la Instituţia Prefectului a fost contestat de către Organizaţia judeţeană Vrancea a Partidului Social Democrat pe motiv că acesta nu conţine şi propunerile de completare a listei cu alte persoane făcute de viceprimarul comunei Tulnici iar una din persoanele de pe listă nu este jurist”, se arata in comunicatul Prefecturii.

Tribunalului Vrancea a soluţionat cererea şi printr-o sentinta a admis contestaţia formulată de către PSD şi a dispus anularea actului administrativ intitulat „Tabel nominal” . Totodată a obligat Instituţia Prefectului judeţului Vrancea să întocmească lista cu persoanele care urmează să participe la tragerea la sorţi a preşedintelui şi locţiitorului Biroului electoral de circumscripţie comunal ce va fi constituit în realizarea desfăşurării alegerilor locale parţiale. „Instanţa, desfiinţează tabelul nominal in care erau trecuţi juriştii ce au depus cerere, obligă Instituţia Prefectului să refacă lista să anexeze şi propunerile viceprimarului comunei întrucât, spune instanţa,” lista cu persoanele care îndeplinesc funcţia de jurist în vederea tragerii la sorţi, trebuia întocmită pe baza propunerilor înaintate de viceprimarul comunei , în condiţiile în care alegerile sunt determinate de împrejurarea decedării primarului…” obligaţie ce nu este acoperită de lege. În ceea ce priveşte persoana care era contestată ca nefiind jurist, instituţia noastră a depus diploma de licenţă ce dovedea contrariul, în schimb instanţa, fără a motiva cu vreun text de lege, apreciază că, cităm: “ ..în condiţiile în care s-a reglementat posibilitatea constituirii acestor Birouri electorale din magistraţi şi jurişti, Tribunalul pornind de la premisa că magistratura este o funcţie iar persoanele care ocupă această funcţie sunt de formare jurişti, reţine că noţiunile de magistrat şi respectiv jurist utilizate de legiuitor în această materie, vizează funcţia efectiv exercitată sau profesia şi nu licenţierea sau formarea profesională.”. Nici această apreciere a instanţei nu este acoperită legal sau măcar ca şi precedent, la celelalte alegerii participând fără restricţii, ca preşedinţi şi locţiitori, persoane ce aveau diplomă de licenţă în ştiinţe juridice”, au mai spus reprezentantii Prefecturii.

Lasă un răspuns