Acasă Eveniment Amenzi de 69.400 lei la produsele alimentare specifice sarbatorilor pascale

Amenzi de 69.400 lei la produsele alimentare specifice sarbatorilor pascale

294
0
Reclama

In perioada 26.03. – 10.04.2012 s-a desfăşurat un control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea si modul de etichetare, prezentare publicitate si comercializare produselor alimentare specifice sarbatorilor pascale. Au fost controlati: 40 + 70 operatori economici controlati, la 33 dintre ei constatandu-se abateri. In total, au fost verificate 5.000 kg de alimente, aproape jumatate (2445,8 kg) fiind cu abateri. Au fost oprite definitiv de la comercializare 46,6 kg alimente/ 630 lei, in timp ce pentru alte 1.616 kg de 15.336 lei s-a dispus oprirea temporara de la comercializare. De asemenea, comisarii pentru protectia consumatorilor au aplicat 23 de avertismente si 24 amenzi contraventionale in valoare totala de 69.400 lei. Mai jos puteti citi cateva dintre concluziile comisarilor.

„In urma controlului au rezultat , in principal, următoarele abateri:

Reclama

Calitatea produselor alimentare comercializate

1. Carne preambalată( în special carne de miel) şi produse din carne existente la comercializare :

– Abateri privind încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător;

La 7 operatori economici , s-au gasit la comercializare 92 kg produse din carne de pasare congelate, in valoare totala de 843 lei, pentru care nu s-a putut face dovada incadrarii in data durabilitatii minimale, nefiind etichetate. Cei 7 operatorii economici au fost sanctionati contraventional cu 7 amenzi contraventionale in valoare totala de 33000 lei si s-au dispus masuri de limitare a consecintelor comercializarii acestor produse.

La un alt operator economic, s-au gasit la comercializare 3,7 kg preparate din carne (toba , salam Victoria, jambon, sunca presata), in valoare de 71 lei, pentru care nu s-a putut face dovada incadrarii in data durabilitatii minimale , nefiind etichetate (resturi de batoane la vitrina asistata). S-a dispus oprirea definitiva de la comercializare, operatorul economic fiind sanctionat contraventional.

Abateri de etichetare s-au constatat la un operator economic , unde s-au identificat la comercializare 97 kg pulpa porc fara os, in valoare totala de 1457 lei, fara informatii privind producatorul si adresa acestuia , data limita de consum, conditiile de pastrare si depozitare . S-a dispus oprirea temporara de la comercializare a produsului si operatorul economic a fost sanctionat cu amenda de 1000 lei.

2.Vopsea de ouă:

Abateri s-au constatat la un operator economic unde s-au gasit la comercializare mai multe sortimente de vopsea de oua, avand in lista ingredientelor coloranti alimentari din lista celor admisi de Ordinul 438/295/2002 , insa dintre cei pentru care este obligatorie informarea consumatorilor asupra efectelor negative pe care le pot avea asupra activitatii copiilor si atentiei acestora: E102, E110, E122, E124.

3.Produse de patiserie (cozonac, pască etc.):

Abateri privind încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător

La 7 operatori economici , s-au gasit la comercializare 19,9 kg diverse produse de patiserie (prajituri, fursecuri, cozonac etc.), in valoare totala de 305 lei, in afara datei durabilitatii minimale , de exemplu:

-cozonac expirat de 45 de zile si 11 zile

-prajituri de casa, fursecuri cu crema expirate de 7 zile

-prajituri diverse expirate de 20 zile sau avand data durabilitatii minimale stearsa intentionat

S-a dispus oprirea definitiva de la comercializare a 19,9 kg produse, in valoare totala de 305 lei si retragerea lor din consum uman , operatorii economici fiind sanctionati contraventional.

Abateri de etichetare privind modul de indicare a componentelor alergene conform anexei 1f ) din HG 106/2002 modificată si completată prin HG 751/2007; alte abateri de la normele de etichetare a alimentelor;

La un operator economic (en-gross), s-a identificat produsul Cozonac (3 kg/ 27 lei) -fara se putea identifica sortimentul de cozonac si lista ingredientelor ( pe ambalaj sunt mentionate 4 sortimente , avand fiecare lista ingredientelor, insa nu este bifat niciunul dintre sortimente).

La un alt operator economic s-au gasit la comercializare 3,5 kg chec integral cacao , in valoare de 52 lei, fabricat in unitatea proprie, pe eticheta acestuia nu se regaseste in lista ingredientelor „cacao”, ingredient care da specificitate produsului, aparand si in denumire.

-La un alt comerciant s-au identificat 7 kg produse patiserie , in valoare totala de 131 lei , cu abateri de etichetare , de exemplu:

– rulada cu gem/ciocolata 50g, -in lista ingredientelor nu se precizeaza procentul de gem si ciocolata , ingredientele „ciocolata” sau „cacao” nici nu apar in lista ingredientelor; masa neta este indicata sub forma „e 50gr., ±5%” , contrar prevederilor HG 530/2001; marca ”e” nu este in formatul aprobat de actul normativ;

– baton caramel 50g, -in lista ingredientelor apar partile componente „blat pandispan, foi Lica, crema caramel, alune, ciocolata”, nu si ingredientele din care sunt fabricate acestea; nu se precizeaza procentul de caramel; masa neta este indicata sub forma „ e 50gr., ±5%” , contrar prevederilor HG 530/2001; marca ”e” nu este in formatul aprobat de actul normativ.

La un operator economic s-a constatat ca 140 kg prajituri diverse, in valoare totala de 4480 lei ( eclere, Diplomat, Boema, Krantz s.a.) nu prezinta la comercializare informatii privind data limita de consum si eventualele ingrediente alergene din continutul produselor. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda de 3000 lei.

Un alt operator economic din Focsani produce si comercializeaza produse de patiserie (10,5 kg , in valoare de 155 lei) , avand afisate langa eticheta de pret o eticheta cuprinzand informatii referitoare la produs, in lista ingredientelor acestea nu sunt mentionate insa in ordine descrescatoare, iar la produsele la care un ingredient apare in denumirea produsului, dandu-i specificitate, acest ingredient nu este inscris si procentual. Exemple: Chec cacao, Pateuri branza, Strudel cu mere etc.

4. Ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao si grăsimi vegetale (tablete, figurine etc)

S-au constatat abateri privind încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător;

-la un operator economic s-au gasit la comercializare, alaturi de alte alimente, 2 kg diverse produse pe baza de ciocolata (tablete ciocolata, pe baza de cacao), in valoare totala de 52 lei, in afara datei durabilitatii minimale.

La un alt operator economic s-au gasit la comercializare 1 kg batoane ciocolata, in valoare de 12 lei, in afara datei durabilitatii minimale. S-a dispus oprirea definitiva de la comercializare a produselor si retragerea lor din consum uman , operatorii economici fiind sanctionat contraventional.

– modul de indicare a componentelor alergene conform anexei 1f ) din HG 106/2002 modificată si completată prin HG 751/2007(a se vedea anexa 2);alte abateri de la normele de etichetare a alimentelor.

– s-au identificat diverse produse pe baza de cacao , specifice sarbatorilor pascale , cu abateri de etichetare , de exemplu:

* Tableta „Iepuras” marca Zümrüt 42g ( produsul nu are alta denumire pe ambalaj), import Turcia, denumita de vanzator pe eticheta de pret „ciocolata” ; pe ambalaj, nu se declara continutul de cacao; masa neta este inscrisa sub forma „ 42g±%9” , contrar prevederilor HG 530/2001; nu se declara importatorul si adresa acestuia;

* Tableta „Barbella” marca ELVAN 21g, import Turcia – produsul este denumit in limba engleza „”Milky compound chocolate””, dar denumirea nu este tradusa si in limba romana; nu se declara continutul de cacao; nu se declara importatorul si adresa acestuia;

* Set 2 oua plastic Git-Git – pe ambalaj se declara doar data fabricatiei si data expirarii ( fara a fi traduse in limba romana ). Setul cuprinde intr-o parte bombonele colorate , iar in cealalta parte se afla diferite surprize ( de exemplu un inel ), de dimensiuni foarte mici, avertizarile existente fiind greu vizibile. Nu se declara ingredientele utilizate si nici alte informatii obligatorii conform HG 106/2002 .

5. Vin – La 3 operatori s-a gasit la comercializare vin vrac , fara indicarea pe eticheta de prezentare a informatiilor minime necesare consumatorilor : producator, concentratie alcoolica, anul de productie, continutul de sulfiti .

S-a dispus oprirea temporara de la comercializare a 1355 litri vin, in valoare totala de 6996 lei , operatorii eocnomici fiind sanctionati contraventional.

B. Condiţii la depozitare, comercializare

amenajarea unităţilor şi dotarea cu vitrine frigorifice şi/sau depozite ( în cazul produselor pentru care producătorul a impus condiţii speciale de depozitare/expunere); se va verifica funcţionarea acestora şi modul de urmărire a temperaturilor;

La 4 operatori economici, la vitrinele frigorifice cu produse din carne nu se realizeaza zilnic evidentele temperaturii realizate .

Condiţiile de păstrare şi expunere la comercializare cu respectarea temperaturilor impuse de producători, depistarea cazurilor de schimbare a stării termice a preparatelor din carne din refrigerat în congelat, de supraaglomerare a spaţiilor frigorifice etc.;

La 5 operatori economici , s-au constatat abateri privind modul de pastrare si expunere spre comercializare a alimentelor , de exemplu:

s-a constatat nerespectarea vecinatatii produselor congelate (in acelasi spatiu frigorific sunt produse din carne congelate si peste congelat).

s-a constatat expunerea spre comercializare a unor preparate din carne in afara spatiului frigorific, la temperatura camerei.

s-au gasit la comercializare 97 kg pulpa porc fara os, in valoare totala de 1457 lei, depozitata in lazi PVC , direct pe paviment .

s-a constatat la momentul controlului depozitarea necorespunzatoare a 350 kg diverse produse din carne de pasare congelate, respectiv : lazile frigorifice nu erau in stare de functionare (scoase din priza) , ambalaje colective cu produse pastrate la temperatura mediului ambiant (produsele nu suferisera inca decongelari – schimbare stare termica).

C.Modul de indicare a preţurilor

 

La 10 operatori economici au fost constatate abateri privind modul de indicare a preturilor, astfel:

 

indicarea concomitentă, în cazul produselor alimentare preambalate, a preţului de vânzare si a preţului pe unitatea de măsură ( pentru compararea cu uşurinţă a preţurilor produselor);

– s-a constatat neafisarea concomitenta a pretului pe bucata si a pretului pe kilogram la produsele de patiserie comercializate (12 kg ) , respectiv a pretului pe litru la vin (18 litri) .

Indicarea preturilor pe unitatea de masura la produsele vandute în vrac, prin cantarire;

-s-a constatat neafisarea pretului pe kilogram la produsele de patiserie durabila vandute in vrac (in total de 24 kg )”, se arata intr-un comunicat al comisariatului Judetean pentru Protecia Consumatorilor Vrancea.

Lasă un răspuns