In perioada 15 iunie-15 iulie 2015, 17 tineri vranceni s-au implicat in campania de informare culturala, in cadrul proiectului de tineret „Amprente culturale”.
DJST Vrancea a derulat activitatile principale ale proiectului la Tg.-Jiu si Sibiu, in parteneriat cu DJST Gorj si DJST Sibiu.
In Centrele de tineret apartinand celor doua institutii, omoloage DJST Vrancea, tinerii vranceni au schimbat cu tinerii gorjeni si sibieni informatii cu privire la cultura zonelor natale, activitatea in Centrele de Tineret ale celor 3 parteneri si s-au bucurat de posibilitatea continuarii informarii prin intermediul grupului Centrului de tineret Focsani, creat acum 1 an, impreuna cu tinerii maramureseni, dupa calatoria tinerilor vranceni in Maramures.
Tineri vranceni, voluntari in proiectele de tineret de-a lungul ultimilor 8 ani, s-au informat cu privire la cultura, traditiile, obiectivele turistice si marturiile istoriei prin vizitarea obiectivelor culturale si turistice, de interes major, din peisajul gorjean si sibian, dar si de pe traseu. A fost o activitate maraton, pe cat de consistenta pe atat de emotionanta.
Participantii au vizitat aproape tot ce tine de domeniile: turism si comunicare, istorie, cultura si traditii din traseul urmarit:
- Targoviste-Manastirea Dealul, unde este inmormantat Voievodul Mihai Viteazul si Complexul Muzeal „Curtea Domneasca”cu Turnul Chindiei;
- Pitesti –centrul istoric;
- Horezu – Complexul Muzeal de Arta al Culturii Horezu si Hurezi,
- Pestera Polovragi, Pestera Muierii;
- -Jiu – „Calea eroilor” ce cuprinde un complex artistic creat de catre sculptorul Constantin Brancusi, Coloana infinitului, Poarta sarutului si Masa tacerii, Defileul Jiului – obiectiv turistic si geografic spectaculos;
- Hunedoara – impunatorul Castel al Corvinilor, Hateg, Biserica cnezilor Candea, monument, Santamaria Orlea, Prislop
- Alba Iulia – Cetatea Alba Carolina- martora Unirii de la 1918, cu un tezaur multiplu, inestimabil;
- Sibiu – cetatea veche si Complexul National Muzeal Astra;
- Transfagarasanul cu Cascada, Lacul Balea si minunatul peisaj alpin;
- Complexul Muzeal de la Curtea de Arges cu fantana mesterului Manole.
Un fir nevazut a adus la un loc „amprentele culturale” ale unor personalitati marcante ale istoriei neamului romanesc: Voievozii Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu, Mircea cel Batran, Petru Cercel, Radu de la Afumati, Neagoe Basarab si urmasii familiei voievodale, Iancu de Hunedoara, Regii Romaniei Moderne.
Participantii s-au aratat incantati si preocupati de pastrarea valorilor culturii romanesti si, in acelasi timp, de promovarea si cultivarea acestora.