„Anonimizare” marca DNA: datele personale ale martorilor si partilor vatamate din dosarul „Fraudei la referendum”, facute publice

Filed under Eveniment
Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date nu inseamna mare lucru atunci cand faci public un rechizitoriu. Sau cel putin asa pare de la distanta in cazul rechizitoriului „Fraudei la referendum”, intocmit de Directia Nationala Anticoruptie. Nici nu este nevoie de o privire agera pentru a obtine toate datele de care ai nevoie pentru a identifica martorii sau partile vatamate din dosar, aceasta ultima categorie avand de altfel nevoie de o anumita protectie.

Cu subiect si predicat, orice roman, si nu numai, poate gasi o persoana citata ca martor sau ca parte vatamata in dosarul „Fraudei la referendum”. Ca a „transpirat” sau nu in spatiul public, rechizitoriul nu contine nici cele mai elementare date de protectie ale partilor implicate. Totul este dat pe fata, toata intimitatea si datele personale ale celor citati.

Astfel, in rechizitoriu apar datele personale din buletinul romanilor a caror semnatura pe listele de vot este suspecta. Mai mult, in cazul unora dintre acestia, sunt facute publice si adresele de domiciliu, fie ca sunt in tara sau in strainatate. In rechizitoriu se face referire la „bazele de date tinute de DEPAB din cadrul MAI”, insa, o data cu publicarea rechizitoriului, aceste „amanunte” sunt cunoscute de o tara intreaga. Si ne mai miram ca datele din buletin ne sunt cunoscute de persoane implicate in tot soiul de actiuni. Ca e vorba de telefoane de felicitari de la diverse partide, de sondaje de opinie, sau de hartiute gasite in cutiile postale. Si aceste exemple sunt doar o dovada „light” de invadare a intimitatii.

Pentru judetul Vrancea, o singura sectie de votare este pe lista rusinii fraudarii referendumului. Si pe aceeasi lista a rusinii apar sute de martori. Ii pot cita si eu, ii pot cita toti cei care citesc rechizitoriul.Ce e mai grav, e ca si cele doua parti vatamate, victime ale presedintelui sectiei de votare incriminate, s-au trezit cu rufele spalate in public. Pe langa declaratiile facute publice, cum era de altfel si normal, in rechizitoriu apar si alte precizari de natura personala. Temerile partilor vatamate, teroarea pe care au avut-o de infruntat in ziua referendumului, dar si consecintele ulterioare. Si aceste doua cazuri nu sunt singulare pentru faptele descrise in documentul oficial al DNA.

Si, daca presedintele de sectie nu stia pana acum unde locuiesc partile pe care le-a terorizat in ziua referendumului, sau vrea sa discute anumite aspecte cu martorii de pe citativ, are toate datele la indemana.In rechizitoriul care il incrimineaza! In conditiile in care, in rechizitoriul DNA se arata negru pe alb: „Caracterul violent al inv. Stan Vili rezulta si din antecedentele sale penale. Astfel, conform fisei sale de cazier judiciar (vol. 27, fila 7) rezulta ca acesta a beneficiat de doua ori de scoatere de sub urmarire penala cu aplicarea art. 181 C.p. pentru infractiunea prev. si ped. de art. 180 alin. 2 C.p. si, respectiv, braconaj, prev. si ped. de art. 42 pct. 1 lit. a1 din Legea nr. 407/2006”.

  Sursa: avocatura.comstampila vot

Lasă un răspuns