Acasă Social Anvelopele de iarna sunt obligatorii

Anvelopele de iarna sunt obligatorii

186
0
Reclama

 

În scopul creşterii gradului de siguranţă rutieră si a prevenirii blocajelor de trafic pe drumurile publice în perioada sezonului rece, a fost adoptată ORDONANTA nr. 5 din 26 ianuarie 2011,  prin care au fost modificate prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice(art. 102 alin.1, punctul 28), introducându-se obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă.    Altfel spus, Ordonanta nr. 5/2011, care a intrat în vigoare la data de 01.11.2011, prevede obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă după cum urmează:

Reclama

pe toate rotile, pentru autoturisme si autovehicule comerciale usoare, cu masa maximă autorizată sub 3,5 tone, dacă pe sosea este zăpadă, gheată sau polei;

pe axa (sau axele) de tractiune, pentru vehiculele destinate transportului de persoane cu mai mult de 9 locuri si a celor destinate transportului de marfă cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, dacă pe sosea este zăpadă, gheată sau polei. În lipsa anvelopelor  de iarnă, pentru aceste categorii de autovehicule este obligatorie folosirea lanturilor sau altor echipamente antiderapante omologate pe axa(sau axele) de tractiune.

In cazul provocării unui accident sau blocaj rutier pe un drum acoperit cu gheată, zăpadă sau polei, lipsa anvelopelor de iarnă atrage si suportarea daunelor provocate infrastructurii rutiere si a costurilor de eliberare a drumului.  Intervalul de aplicare corespunde perioadei în care în România pot fi întâlnite zăpadă si gheată pe sosele, fără a delimita acest interval din punct de vedere calendaristic. Practic, la modul general, acestea sunt necesare de la jumătatea lui octombrie până la începutul lunii aprilie, dar trebuie să se tină cont de zona unde se circulă, zonele montane având un sezon de iarnă mai lung decât cele de la câmpie. În acest context, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt acceptate ca anvelope de iarnă, anvelopele “all seasons” inscriptionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia “all seasons”.  Sancţiunea prevăzută de ordonanţă pentru lipsa anvelopelor de iarna este intre 9 – 20 puncte amenda, respectiv intre 765 lei si 1700 lei şi ca măsură complementară reţinerea certificatului de înmatriculare.

 

Buletin de presa IPJ Vrancea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns