Acasă Eveniment Legende și tradiții de mărțișor

Legende și tradiții de mărțișor

229
0
Reclama

De 1 martie obisnuim sa oferim sau sa primim martisoare. Putini stiu insa ce semnifica simbolul martisorului. De-a lungul timpului au aparut mai multe legende legate de aceasta traditie.

Legenda Babei Dochia

Reclama

 

Martisorul este strans legat de legenda Babei Dochia, ziua de 1 Martie fiind numita Martisor, Baba Dochia sau chiar Dragobete cap de primavara.
martisorInspirat dintr-un personaj crestin, Sfanta sau Mucenica Eudochia, sarbatorita pe 1 Martie, Dochia este cea care, in mai multe variante ale povestii, urca pe munte prea devreme primavara si moare din cauza frigului.

Iata una dintre variantele legendei babei Dochia. Dochia avea o nora, pe care o napastuia des. Intr-un an, de 1 Martie, baba Dochia isi trimite nora sa spele lana la rau, pana cand lana alba devine neagra, iar lana neagra devine alba. Nora primeste ajutor divin si reuseste sa spele lana asa cum i-a cerut soacra. Dochia, vazand fragii copti adusi de nora, crede ca a venit primavara, asa ca decide sa plece la munte cu oile, imbracata in 12 cojoace. Pe drum, fie ca este prea cald, fie ca ninge sau ploua, Dochia isi da jos cojoacele pe rand. Cand ramane doar in camasa, gerul o ingheata, transformand-o in sloi si apoi in stanca.

In alte variante ale legendei, baba Dochia este avertizata de alti oameni ca in luna martie (sau Martisor) timpul este schimbator, dar refuza sa ii ia in seama, razand de Martisor (Zeul Marte). Martisor imprumuta de la Februarie doua zile reci, pentru a se razbuna, iar baba Dochia ingheata de frig.
De asemenea, alte legende spun ca baba Dochia a tors din furca pe care a luat-o pe munte firul martisorului.

Obiceiurile de Martisor

Cele doua fire din care este format snurul de martisor reprezinta vara si iarna, iar martisoul este numit si “funia zilelor”.
Snurul de martisor era legat la mana, la gatul sau prins in pieptul copiilor de catre parinti, care il ofereau celor mici inainte de rasaritul soarelui, pe 1 Martie. Era purtat si de catre fete si femei. De snurul de martisor era prinsa o moneda. Se spune ca martisorul avea rolul de a proteja oamenii de soarele arzator.

In unele zone, femeile legau snur de martisor si animalelor, pentru a le proteja.
Data pana la care se purta martisorul difera in functie de zona: 9 Martie, 12 martie, cand infloreste visinul sau trandafirul sau chiar de Sfantul Gheorghe. Exista obiceiul de a agata snurul de martisor pe ramurile pomilor infloriti. Unele surse arata ca martisorul era confectionat si din lana alba si neagra sau alba si albastra.
Aromanii puneau martisorul in ajunul zilei de 1 Martie, pe 28 sau 29 Februarie.

 

Sursa: suntparinte.ro

Lasă un răspuns