Acasă Eveniment Baza de tratament de la Vizantea Livezi, proiectul deputatului Ion Ștefan, va...

Baza de tratament de la Vizantea Livezi, proiectul deputatului Ion Ștefan, va aduce bani mai mulți la bugetul localității

408
0
Reclama
Apele cu proprietăți curative din comuna Vizantea-Livezi, cu care vrâncenii se vor putea trata cât de curând în stațiunea balneo din această localitate, vor aduce mai mulți bani la bugetul local. Decizia a fost luat în plenul Parlamentului, în această săptămână, când a fost votată Legea privind redevențele pentru comunitățile locale, prevederile fiind extinse de la distribuirea veniturilor din redevențe pentru apele minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase și la redistribuirea redevențelor pentru apele minerale terapeutice.
Legea privind modificarea articolului 45/1 alin. (2) din Legea Minelor nr. 85/2003 urmează a fi promulgate de președinte.
Legea a fost completată, în sensul în care s-a votat includerea apelor minerale terapeutice în aceeași categorie cu resursele de ape minerale. Exploatarea apelor cu proprietăți curative se desfășoară în cadrul stațiunilor balneare și balneoclimaterice, având scopul de a preveni, trata sau ameliora diverse afecțiuni.
Stațiunile balneoclimaterice au nevoie de sprijin, pentru revigorarea turismului și pentru atragerea de turiști interesați de serviciile unor baze de tratament așa cum va fi și cea de la Vizantea-Livezi.
Autoritățile locale și județene vor primi 80% din redevențele provenite din exploatarea apelor minerale terapeutice. Redistribuirea veniturilor se va face astfel:
a) 35% la bugetul local al județului în care se desfășoară activitatea de exploatare;
b) 45% la bugetul local al comunei, orașului sau municipiului, în funcție de teritoriul pe care se află activitatea de exploatare;
c) 20% la bugetul de stat.
Comunitățile locale, implicit comuna Vizantea-Livezi, vor beneficia în mod direct de pe urma activităților de exploatare a resurselor minerale și balneare din zonă. Veniturile pot fi utilizate pentru a repara eventualele pagube produse de exploatări, pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport sau pentru a finanța proiecte ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, de la educație și sănătate, la servicii de salubrizare și iluminat stradal.
Baza de tratament cu ape minerale construită în comuna Vizantea-Livezi este un proiect de peste 37 de milioane de lei, derulat de Compania Naţională de Investiţii. Baza va include, între altele, săli pentru balneoterapie, electroterapie, fizioterapie, dar şi o piscină exterioară pentru agrement, şi va avea circa 460 de locuri de cazare, din care 400 pentru tratament.
Proiectul de investiții a fost semnat în august 2020, chiar la Vizantea-Livezi, când exercitam mandatul de ministru al lucrărilor publice, dezvoltării și administrației în guvernarea liberală Ludovic Orban.
Reclama

Lasă un răspuns