La finalul sesiunii parlamentare, Senatorul de Vrancea Sorina PLĂCINTĂ, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare Rurală din Senatul României, prezintă un bilanţ al activităţii ca reprezentant al vrâncenilor în Parlament.
„Au fost şase luni intense, în care am avut parte, deopotrivă, atât de mulţumiri, cât şi de nemulţumiri. Mă bucură faptul că, în mare parte, am reuşit să realizez ceea ce mi-am propus. Ori de câte ori mi-a fost solicitat, dar şi din proprie iniţiativă, atunci când am crezut de cuviinţă, am acţionat pentru a găsi o rezolvare la problemele cetăţenilor. La capitolul nemulţumiri aş putea menţiona mobilitatea redusă a acestui organism greoi care este legislativul românesc, precum şi perioadele de timp mult prea mari necesare pentru a rezolva o problemă. Eu provin dintr-o lume în care timpul înseamnă bani şi, din punctul meu de vedere, aceste perioade ar trebui radical reduse”, a declarat senatorul Sorina Plăcintă.
În continuare, vă prezentăm cronologic activităţile doamnei Senator Sorina Plăcintă, începând cu luna ianuarie a anului 2009:
Ianuarie – Înfiinţarea birourilor senatoriale şi angajarea personalului pentru aceste birouri: Au fost înfiinţate opt birouri senatoriale unde se ţin audienţe, se preiau şi se soluţionează problemele persoanelor care se adresează acestora.
12 februarie – La Institutul Force Tehnology din Copenhaga (Danemarca), am discutat cu profesionişti despre modul în care se poate realiza mai ieftin şi eficient trecerea CET-ului Focşani pe biomasă.
27-28 februarie – Am avut întâlniri la Dumiteşti, Sihlea, Mera, Tătăranu şi Dumbrăveni pentru a vorbi cu oamenii despre fondurile europene, ce programe se pot derula, ce fonduri există la acest moment şi posibilitatea de a-i sprijini prin a le pune la dispoziţie o firmă de consultanţă care să îi îndrume pentru realizarea proiectelor dorite.
12-13 martie, Austria – întâlnire cu asociaţiile de producători din agricultura ecologică: Discuţii despre ferme biologice şi posibilitatea realizării de astfel de ferme pe teritoriul României, în condiţiile în care Uniunea Europeană acordă o importanţă deosebită agriculturii biologice.
24-26 martie, Iaşi – Reuniune pe tema absorbţiei fondurilor europene: Vizită KOSAROM, reuniune având ca tema măsuri şi modalităţi de absorbţie a fondurilor europene destinate agriculturii româneşti.
19 martie, Bucureşti – Întâlnire între viticultorii vrânceni şi membrii Guvernului: O delegaţie condusă de senatorul Sorina Plăcintă, din care au făcut parte Sindicatul „Propact”, Federaţia „Viticultorii Vrânceni”, precum şi Direcţia Agricolă Vrancea, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Guvernului (MFP, MAPDR, ANAF). Principalele puncte semnalate de reprezentanţii viticultorilor din Vrancea se referă la situaţia deosebit de gravă în care se află producătorii individuali în prezent, la faptul că aceştia nu îşi mai pot desfăşura activitatea din cauza preţurilor practicate pe piaţă, precum şi din cauza unor piedici fiscale impuse de legislaţia în vigoare.
22 martie – Senatorul Sorina Plăcintă înaintează Primului-ministru al României Memorandumul pentru sprijinirea industriei textile, document care reliefează problemele acestui sector economic în contextul crizei financiare şi care propune o serie de măsuri pentru protejarea locurilor de muncă din industria textilă.
29-30 martie – Întâlnire cu viticultorii vrânceni: La Jariştea şi Urecheşti am avut întâlniri cu viticultorii vrânceni, unde am discutat despre problemele cu care aceştia se confruntă.
8 aprilie, Bucureşti – Degustare vinuri vrâncene în Foaierul Senatului: În Foaierul Senatului României a fost organizată expoziţia cu degustare intitulată „Vinurile Vrancei. Sfârşitul unui mod de viaţă?” În cadrul evenimentului, viticultorii vrânceni şi-au prezentat produsele. Alături de vinuri am adus şi preparate tradiţionale din judeţ, amintesc aici caşcavalul de la Soveja şi preparate tradiţionale din carne fabricate în Vrancea.
8 aprilie, Bucureşti – Memorandumul pentru salvarea viticulturii româneşti: În cadrul evenimentului „Vinurile Vrancei. Sfârşitul unui mod de viaţă?„, toţi participanţii au primit Memorandumul pentru salvarea viticulturii româneşti, document semnat de producătorii vrânceni care reliefează problemele acestui sector agricol în contextul crizei financiare.
10 aprilie – Întâlnire cu agenţii economici pe tema absorbţiei fondurilor europene: La reuniune au participat aproximativ 100 de agenţi economici. La întâlnirea desfăşurată la Hotelul Fashion Center au participat şi reprezentanţi ai unor firme de consultanţă pentru obţinerea de fonduri europene.
15 aprilie, Bruxelles – Plenul Parlamentului European: am susţinut demersul colegilor euro-deputaţi A. Nazare şi M.J. Marinescu, în ceea ce priveşte situaţia din Republica Moldova.
25 aprilie – Lansarea programului Rural Manager în colaborare cu FNTM: La Hotel Fashion Center a avut loc lansarea programului, pe parcursul întregii zile, alături de organizatori, reprezentanţi ai instituţiilor centrale şi locale, am dezbătut tematici despre accesarea fondurilor europene în mediul rural şi managementul afacerii.
27 aprilie – Memoriul pentru ridicarea plafonului pentru antrepozitele fiscale de vinuri nespumoase: Senatorul Sorina Plăcintă i-a trimis ministrului Finanţelor Publice un memoriu în care solicită ridicarea plafonului pentru antrepozitele fiscale de vinuri nespumoase (vinuri liniştite). În memoriul înaintat Finanţelor, senatorul solicită ridicarea plafonului de la 200 hl la 1.000 hl, limita maximă prevăzută de directiva europeană.
28 aprilie, Bucureşti – Participarea autorităţilor locale din Vrancea la lucrările de rectificare bugetară din Plenul reunit al Camerelor: Am organizat o acţiune pentru ca primarii şi consilierii locali din comunele Colegiului 1 Vrancea să participe la şedinţa de rectificare bugetară în plen a Senatului şi Camerei Deputaţilor. De asemenea, am invitat şi presa locală. Cei 30 de invitaţi au vizitat Palatul Parlamentului.
12 mai, Praga – COSAC 2009: Reuniunea Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene a avut ca teme situaţia economică şi financiară actuală, precum şi perspectiva cehă asupra redresării economice.
17 mai, Bucureşti – Ziua porţilor deschise la Palatul Cotroceni: Cu această ocazie am organizat un grup de 300 de persoane doritoare de a vizita Palatul Cotroceni şi le-am asigurat transportul şi un pachet pentru această vizită. În cadrul Porţilor Deschise de la Cotroceni s-a vizitat Administraţia – Sala Unirii, biroul Preşedintelui ţării, sala unde se primesc oficialităţile străine, sala CSAT-ului, elicopterul prezidenţial, Muzeul Cotroceni şi grădinile Palatului.
1 iunie, Bucureşti – Excursia „Hai cu clasa la Senat!” organizată de Ziua Internaţională a Copiilor: 210 de copii cu rezultate bune la învăţătură din comunele vrâncene au sărbătorit ziua lor vizitând Palatul Parlamentului, urmărind un film de desene animate la cinema şi un spectacol special organizat pentru această zi.
24 iunie, Bucureşti – Întâlnire primari vrânceni cu secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Răzvan Murgeanu, şi cu alţi reprezentanţi ai acestui minister pentru a discuta despre programele care se pot realiza la nivelul judeţului astfel încât să fie atrase fonduri pentru Vrancea.
În afară de aceste evenimente, senatorul Sorina Plăcintă a avut o activitate parlamentară intensă, susţinând nu mai puţin de 12 declaraţii politice în Plenul Senatului pe diferite teme de actualitate.
Declaratii politice
2.03.2009 – Decât să devenim repetenţi, mai bine absenţi!
16.03.2009 – Reîntoarcerea la agricultură – o şansă, poate singura, în vreme de criză
23.03.2009 – Curăţenia de primăvară
30.03.2009 – Peste 50% din resursele CEC si EximBank trebuie să meargă în agricultură
6.04.2009 – Pana cand pot vinde viticultorii vinul la pret de apa minerala?
21.04.2009 – Mielul de Paşte – Un lux pentru români din cauza taxelor
27.04.2009 – Gripa porcina – o amenintare de care nu avem nevoie
4.05.2009 – Libertatea presei în cădere liberă
11.05.2009 – Descentralizarea administrativa devine realitate după 20 de ani
18.05.2009 – Întârzieri de până la şase luni la plata indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor
25.05.2009 – Guvernul ofera tinerilor masuri anti-criza
9.06.2009 – Sprijin de la Guvern pentru societăţile comerciale
De asemenea, a avut numeroase propuneri legislative printre care enumerăm propuneri pentru modificarea Legii nr. 142/1998 acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru modificarea Legii nr.12/2007 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 51/2006 pentru aprobarea Programului naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală, pentru modificarea Legii nr.63/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată în M. Of. nr. 300 din 7 Mai 2009, modificarea şi completarea Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, pentru modificarea O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, republicată în M.Of., Partea I nr. 421 din 05.06.2008.
În ceea ce priveşte activitatea de control parlamentar exercitat asupra Guvernului, senatorul de Vrancea a transmis numeroase adrese, interpelări şi întrebări, instituţiile vizate fiind Ministerele Agriculturii, Economiei, Finanţelor, Educaţiei, Mediului şi IMM-urilor.
Referitor la activitatea internaţională, în calitate de vicepreşedinte al Grupului de prietenie România-Suedia din Senatul României, senatorul Sorina Plăcintă primit delegaţia oficială a Parlamentului Suediei, în cadrul vizitei din 25 mai şi a reprezentat Parlamentul României la diverse evenimente, la invitaţia misiunilor diplomatice în România ale mai multor state, precum şi la unele reuniuni internaţionale (Bruxelles, Praga, etc.)
Biroul Parlamentar al senatorului Sorina Plăcintă
sinteti o luptatoare,va felicit si va urez mult succes.