Uniunea Social Liberală abordează dezbaterea privind bugetul de stat pe 2012 cu propuneri foarte clare, cu o viziune pe care este dispusă să o discute în mediul politic decizional din România.
USL are soluții pentru relansarea creării de noi locuri de muncă și creșterii economice, pe care le va prezenta la întâlnirea de vineri, 4 noiembrie, cu reprezentanții FMI, Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene. În urma aplicării celor zece măsuri formulate de USL, Bugetul de Stat pe 2012 va avea un plus de 0,7% din PIB, undeva spre zona un miliard de euro :
- 1. Reducerea contribuțiilor la asigurările sociale.
- 2. Reducerea TVA (începerea reducerii eșalonate a TVA, pentru a se reveni spre 19%).
- 3. Introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultură, care să determine scăderea acesteia pentru produse agricole – 9% către bugetul de stat și 15% să se întoarcă la producător.
- 4. Respectarea legii actuale în ceea ce priveşte indexarea pensiilor cu rata inflației + 50% din creșterea salariului mediu pe economie.
- 5. Menținerea cotei de cofinanțare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene.
- 6. Reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, pentru oprirea risipei actuale.
- 7. Blocarea cheltuielilor de partid – suspendarea programului național de dezvoltare a infrastructurii și a altor cheltuieli similare, care nu se fac decât prin clientela de partid.
- 8. Obligarea primului-ministru de a nu mai folosi Fondul de Rezervă al Guvernului decât pentru situații de urgență (catastrofe naturale), în locul alocării de fonduri primarilor puterii.
- 9. Menținerea actualei contribuiții la pilonul 2 de pensii (pensiile administrate privat).
- 10. Stimularea atragerii de fonduri europene, care să completeze fondurile interne și care să ajungă în economie pentru crearea de noi locuri de muncă.
După ce săptămâna trecută a adresat o solicitare premierului și Guvernului României pentru a dezbate aceste puncte, astăzi USL a decis transmiterea amendamentelor către grupurile parlamentare ale UDMR şi ale minorităţilor.
USL nu acceptă premisa pe care încearcă să ne-o inducă preşedintele Traian Băsescu şi toţi cei care vorbesc pe același ton cu el, şi anume că suntem condamnaţi la o politică lipsită de orice şansă de revigorare economică.
Românii sunt condamnați la austeritate, în vreme ce puterea actuală nu ia nicio măsură pentru a creşte veniturile cetățenilor, pentru a creşte economia, pentru a spori numărul de noi locuri de muncă.
Preşedintele Băsescu și Cabinetul Boc nu au niciun fel de preocupare pentru reducerea uriaşei evaziuni fiscale. Preşedintele şi executivul dețin harta completă a marii evaziuni fiscale şi nu fac nimic pentru a o limita, pentru a o combate în mod serios.
USL nu acceptă să asume ideea că în această ţară dificultăţile și rigorile crizei, austeritatea și strânsul curelei sunt numai pentru cei mici, pentru cetățenii de rând, pentru contribuabilii care nu fac parte nici din grupuri interlope şi nici din marile grupuri mafiote asociate puterii, a căror sursă de venit este în principal evaziunea fiscală.
Comunicat de presă – PREŞEDINTELE PNL VRANCEA
deputat Nini Săpunaru