Acasă Reper Istoric Bustul generalului Alexandru Averescu, sat Mărăşti, comuna Răcoasa

Bustul generalului Alexandru Averescu, sat Mărăşti, comuna Răcoasa

276
0
Bustul generalului Alexandru Averescu
Reclama

Reclama
Bustul generalului Alexandru Averescu
Bustul generalului Alexandru Averescu

Scurtă descriere
Generalul Alexandru Averescu (1859-1938) a fost comandantul Armatei Romane in timpul primului razboi mondial; a detinut functia de prim ministru al Romaniei in trei cabinete separate, autorul a peste 12 opere militare, membru de onoare al Academiei Romane, decorat cu ordinul Mihai Viteazul.
Al. Averescu a studiat in Italia la Torino unde a fost comandant al Scolii Superioare de Razboi, a fost atasat militar al Romaniei la Berlin si sef al Marelui Stat Major.
A participat la reprimarea rascoalelor taranesti din 1907. In 1913 a luat parte la razboiul balcanic conducand ofensiva româna pe pamântul Bulgariei. Participarea sa la luptele din Primul razboi mondial i-a adus glorie, remarcandu-se printr-un spirit ingenios, plin de initiativa, curaj si devotament. A initiat celebra manevra de la Flamânda din 1916, a condus Armata a doua in bataliile de la Marasti si Oituz din vara de foc a anului 1917.
Dupa primul razboi mondial a intrat in viata politica infiintand in 1918 Partidul Liga Poporului transformat in 1920 in Partidul Poporului. Pentru meritele sale a fost inaintat in anul 1930 la gradul de maresal.
Bustul generalului Al. Averescu, monument istoric cod LMI VN-III-m-B-06585 a fost realizat in anul 1928 de arhitectul Ion Mincu si se afla în incinta mausoleului de la Marasti.

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Localitatea: Mărăşti
Adresa: Comuna Răcoasa
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): VN-III-m-B-06585