Acasă Reper Istoric Bustul lui Nicolae Filipescu, Focsani

Bustul lui Nicolae Filipescu, Focsani

262
0
Bustul lui Nicolae Filipescu
Reclama
Bustul lui Nicolae Filipescu
Bustul lui Nicolae Filipescu

Scurtă descriere
Nicolae Filipescu s-a nascut la Bucuresti în anul 1916; a fost om politic, orator si publicist. A studiat în capitala, la Geneva si Paris, dupa care s-a intors în tara participând activ la viata politica. A stabilit un program pentru România Mare împreuna cu Take Ionescu, prevazând printre altele o reforma electorala prin acordarea votului universal la Camera Deputatilor si o noua modalitate de alegere a Senatului.
Sustine ca adoptarea unor reforme împrumutate din strainatate dupa 1848 a daunat fondului nostru national, generatiile pasoptiste degradând avântul nostru patriotic. În acest sens propune ca remediere o actiune energica în plan etic si apropierea intelectualilor de popor.
În domeniu publicistic s-a remarcat prin publicarea unor brosuri si a unor studii precum: „Catre un nou ideal”, „Discursuri politice”‚”Pentru România Mare”.
În semn de pretuire pentru activitatea desfasurata în favoarea câstigarii independentei si reîntregirii neamului, in anul 1928 s-a ridicat un bust, monument istoric cod LMI VN-III-m-B-06575, opera sculptorului Oscar Spathe.

Reclama

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Localitatea: Focsani
Adresa: Str. Cuza-Voda, nr.35
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): VN-III-m-B-06575