Acasă Eveniment CAMPANIA DE PREVENIRE A VIOLENŢELOR ÎN RÂNDUL TINERILOR

CAMPANIA DE PREVENIRE A VIOLENŢELOR ÎN RÂNDUL TINERILOR

125
0
Reclama

„Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor!”

Reclama

 

Din analiza realizată la nivel naţional, în baza unui chestionar aplicat în rândul elevilor de liceu a reieşit faptul că, deşi în viziunea liceenilor, mediul şcolar – mediu în care îşi petrec o parte importantă din timp – este apreciat a fi unul caracterizat de siguranţă, totuşi mulţi dintre adolescenţi menţionează a fi prezente, în liceele lor, o serie de fenomene care ar putea diminua acest sentiment de siguranţă (hărţuiri/jigniri/umiliri între elevi, distrugerea unor bunuri din interiorul şcolii, o serie de conflicte verbale, bătăi, utilizarea unui limbaj neadecvat etc.).

Publicul ţintă al campaniei îl reprezintă un număr de aproximativ 20.000 de tineri cu vârsta între 15-17 ani, din clasele IX-XI, din câte 1 liceu/judeţ.

Scopul campaniei il reprezinta reducerea riscului de implicare a elevilor de liceu în acte de violenţă si are doua directii de actiune :

  1. A. Informarea elevilor cu privire la consecinţele unor acte de violenţă şi la modalităţile concrete de prevenire a acestora în unităţile de învăţământ.
  2. B. Implicarea elevilor în activităţi de prevenire a violenţei.

Campania de prevenire se deruleaza in perioada octombrie 2012 – martie 2013 in parteneriat cu ISJ si mass-media.

Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii organizeaza întâlniri cu elevii, în perioada octombrie – decembrie 2012, în cadrul cărora tinerii vor viziona filmul educativ „Cheia e la tine!” ce prezintă cazuri concrete ale unor deţinuţi aflaţi în Penitenciarul pentru minori din Craiova şi în Penitenciarul pentru femei Târgşor. Acesta va constitui baza unor dezbateri despre consecinţele juridice şi sociale ce decurg din adoptarea unor comportamente antisociale. De asemenea, se vor distribui flyere cu recomandări preventive tematice.

În fiecare liceu, după ce vor avea loc activităţile de informare şi transmitere a mesajului campaniei, se va organiza, în intervalul ianuarie – februarie 2013, concursul ”Eseul meu antiviolenţă!”.

Lucrările elevilor vor fi preluate de către structura de prevenire, respectiv şi apoi evaluate de un juriu constituit din:

– un ofiţer de prevenire de la nivelul IPJ

– un reprezentant al ISJ

– un jurnalist de la o publicaţie locală.

Vor fi selecţionate 3 lucrări care vor fi transmse către Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, până la sfârşitul lunii februarie 2013, pentru o jurizare finală.

Cel mai frumos eseu va fi premiat şi multiplicat de către ICPC (în cursul lunii martie 2013), urmând să fie expus în incinta fiecărei şcoli implicate în campanie. Toţi concurenţii vor fi recompensaţi cu diplome de participare.

Articolul precedentCea mai mare aplicaţie online de programări la consultaţii medicale
Articolul următorAngajat de la Vega strivit de un mal de pămînt
Ziar online de stiri si informatii din Vrancea

Lasă un răspuns