Prevenirea criminalităţii în mediul rural continuă să fie în atenţia poliţiei vrancene, cu atât mai mult cu cât neglijenţa proprietarilor constituie în multe cazuri un factor favorizant.
Grupul de lucru din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea a considerat necesară iniţierea unei campanii de informare a locuitorilor din mediul rural, ce se va derula în perioada 24 octombrie – 17 decembrie 2013 cu sloganul „Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!”, activitatile vor fi coordonate de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Serviciul de Ordine Publica si Serviciul de Investigatii Criminale. Poliţiştii de la posturile de poliţie în perioada sus menţionată vor intensifica activităţile de informare a cetăţenilor cu sprijinul Grupurilor de Acţiune Comunitară. Lansarea campaniei de informare va fi realizată la Vidra în data de 24 octombrie a.c.
Scopul campaniei îl constituie informarea cetăţenilor cu privire la prevenirea victimizării, iar mesajul transmis cuprinde modul de asigurare a bunurilor personale importanţa asigurării autoturismelor, chiar dacă cetatenii din mediul rural nu au fost obişnuiţi cu acest lucru.
Politistii vin cu recomandări şi vă informează cu privire la faptul ca “VIAŢA LA ŢARĂ NU VĂ FEREŞTE DE HOŢI! PROTEJAŢI-VĂ AUTOTURISMUL !”
*Nu lasaţi în autoturism obiecte tentante (genţi, borsete, articole de îmbrăcăminte,casetofoane auto, sisteme de navigaţie etc.), hoţii acţionează încercând portierele maşinilor sau prin spargerea geamurilor.
*Evitaţi să ţineţi în autoturism (torpedou) actele de identitate, actele de înmatriculare ale maşinii sau orice alte înscrisuri;
*Asiguraţi-vă autoturismul chiar şi în situaţia în care se află parcat în curte, dacă lipsiţi din el doar câteva minute ( nu lăsaţi cheile în contact);
*Este important ca autoturismul dumneavoastră să fie dotat cu sistem de alarmă;
FACTORI FAVORIZANŢI ÎN MEDIUL RURAL
– neglijenţa proprietarilor, care lasă neasigurate maşinile cu cheile în contact în faţa curţii sau pe timpul nopţii;
– asigurarea deficitară a autoturismului (fără a fi încuiat);
– lipsa sistemelor de alarmă;
– lăsarea în autoturism a unor bunuri la vedere;
– prietenii “dăunătoare” (persoane care frecventează locuinţa cuiva şi care, ulterior, revin pentru a fura ;
– naivitate – primirea în curte a unor persoane străine, care invocă diverse motive: vânzări bunuri, executări lucrări construcţii/reparaţii, solicitare ajutor etc.);
– găzduirea unor persoane străine – muncitori zilieri sau sezonieri, care uneori se dovedesc a fi şi răufăcători;
*În cazul în care constataţi că vi s-a furat din autoturism, nu umblaţi în interiorul acestuia(pentru a nu distruge urmele) pâna la sosirea poliţiştilor.
*Nu rămâneţi indiferenţi dacă observaţi persoane care fură din alte autoturisme;
ŞI DUMNEAVOASTRĂ AVEŢI UN ROL IMPORTANT PENTRU SIGURANŢA SATULUI/COMUNEI ÎN CARE LOCUIŢI!
COMPARTIMENTUL DE ANALIZĂ ŞI
PREVENIRE A CRIMINALITĂŢII