Acasă Reper Istoric Casa Apostoleanu, Focsani

Casa Apostoleanu, Focsani

299
0
Casa Apostoleanu
Reclama

Casa Apostoleanu
Casa Apostoleanu

Scurtă descriere
Familia Apostoleanu este una din cele mai vechi, din istoria moderna a orasului Focsani de Moldova, dupa unirea din1859, alaturi de cea a Stamatinestilor si a Dascalestilor.
La sfârsitul secolului XIX, familia dispunea de doua imobile, construite în acelasi stil european, cu influentele târzii ale curentului romantic.
Aceasta casa a fost gazda multor personalitati ale vremii, printre care s-au numarat si membrii familiei regale.Tot aici s-au nascut principalele societati culturale ale vremii, iar vreme de mai bine de 20 ani, au avut loc serate muzicale, cenacluri literare la care au participat Duiliu Zamfirescu, Ion Mincu etc.
Cele mai importante evenimente locale a caror gazda a fost familia Apostoleanu sunt vizitele regelui Carol I, ale reginei Elisabeta si ale regelui Ferdinand. Tot în acest imobil s-a semnat Armistitiul de la Focsani intre delegatii Armatei Române si reprezentantii Armatelor Centrale în decembrie 1917.
Dupa anul 1945 casa este nationalizata, gazduind un timp cartierul general al trupelor sovietice din zona, iar dupa 1958 devine spital cu sectiile de chirurgie si stomatologie.

Reclama

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv
Localitatea: Focsani
Adresa: Str. Cuza-Voda, nr.50-52
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): VN-II-m-B-06426