Acasă Eveniment CJPC Vrancea: Comunicat de presa produse lactate

CJPC Vrancea: Comunicat de presa produse lactate

22
0
Reclama

In perioada 10 – 20.04.2012, în conformitate cu programul de control aferent trimestrului II 2012, s-a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor. Principalele abateri:

Incadrarea în data durabilităţii minimale/data limită de consum, declarate de producător. In general nu s-au constatat abateri majore privind incadrarea in ddm/data limita de consum , dar au fost cazuri in care au fost identificate cantitati relativ mici de produse lactate cu ddm/data limita de consum depasite.

Reclama

Exemplificam in acest sens:

– la un operator economic au fost gasite expuse la comercializare 2 kg BRANZA BURDUF cu ddm depasit , 1kg smantana BACIU si 1kg IAURT cu data limita de consum depasite.

-La un alt operator economic , – 2 kg sana si kefir cu data limita de consum depasita.

In situatiile in care au fost identificate alimente cu ddm/data limita de consum depasita s-a procedat la distrugerea alimentelor respective de catre operatorul economic in fata agentului constatator si la sanctionarea contraventionala a abaterilor respective.

Abateri privind respectarea prevederilor legale de etichetare generală a produselor alimentare conform HG 106/2002 privind etichetarea alimentelor

La un operator economic a fost identificat la raft un aliment care este prezentat in limba romana (pe eticheta de produs) ca fiind cascaval . In speta sortimentul de branza MAASDANMER este o branza cu pasta semitare ce se obtine folosind alta tehnologie decat cea specifica cascavalului – branzaturi cu pasta oparita.

Acelasi aspect se regaseste si la branza GOUDA care este prezentata ca fiind „CASCAVAL GOUDA” .

La un distribuitor s-a constatat ca distribuie „CASCAVAL GOUDA ” care la fel prezinta in denumirea de aliment doua mentiuni specifice pentru doua sortimente de branza diferite, respectiv GOUDA – branza olandeza cu pasta semitare si CASCAVAL branza cu pasta oparita.

Un operator economic comercializa IAURT prezentandu-l la raft pe eticheta de pret ca fiind „IAURT BIVOLITA / OAIE” in realitate produsul este obtinut din lapte de vaca, oaie si bivolita conform etichetei de pe ambalaj. Prezentarea eronata a sortimentului pe eticheta de pret poate induce in eroare consumatorul asupra specificitatii produsului. S-a luat masura modificarii imediat a etichetei de pret.

Acelasi operator economic comercializeaza lapte de consum atat integral si semidegresat –cu deficiente la eticheta nutritionala in sensul ca este mentionat sodiu 0,05 g/100 ml aliment fara insa a se trece si procentul din DZR asigurat de cei 100 ml aliment.

La un alt operator economic s-a identificat la comercializare o serie de sortimente de branzeturi (TELEMEA VACA HOCHLAND, TELEMEA VACA ROCCA, TELEMEA BIVOLITA ROCCA) si inlocuitori de branzeturi (specialitate AKADIA, si specialitate DELDELIS) la vitrina asistata, vrac fara sa informeze consumatorul asupra datei limita de consum a alimentului respectiv si a conditiilor speciale de pastrare.

Abateri privind termenul „tradiţional” şi/sau denumirea de origine care pot fi înscrise numai cu respectatea legislaţiei naţionale şi comunitare în vigoare. Un operator economic prezenta untul 82 % grasime , pe eticheta de pret, ca fiind „TRADITIONAL ” fara ca pe ambalaj producatorul sa faca aceasta mentiune- produs traditional. S-a luat masura inlocuirii imediate a etichetei de pret.

Abateri privind denumirile definite şi stabilite prin acte normative naţionale (STAS-uri, SR-uri, SP-uri etc), respectiv: „Caşcaval”, „Caşcaval Dalia”, „Caşcaval Penteleu”, „Brânză Trapist”, „Brânză Olanda”, „Sana”, „Chefir” : „Brânză telemea”, „Telemea”, „brînză de burduf”, „burduf”, etc se pot utiliza numai pentru produsele respective;

Se constata existenta pe piata a sortimentelor de cascaval DALIA cu grasime/su mai mica de 45% specifica respectivului sortiment de cascaval conform STAS 10008/81. In conditiile in care acest parametru fizico-chimic are valori cuprinse intre 37-42% consideram abuziva folosirea denumirii consacrate „CASCAVAL DALIA”.

Un alt caz in care se foloseste abuziv o denumire traditionala este cel al branzei de burduf , mentionam in acest sens:

-BRANZA DE BURDUF –are mentionat la ingrediente „cas de vaca obtinut din lapte pasteurizat, unt, sare”

-BRANZA DE BURDUF – are mentionat pe ambalaj: „produs fabricat prin framantarea branzeturilor obtinute din lapte de vaca pasteurizat”

-BRANZA DE BURDUF – cascaval maturat, cas dulce de vaca, telemea proaspata de vaca, 42% grasime,

-BRANZA BURDUF -are mentionat la lista ingredientelor „branzeturi , smantana, sare”

-BRANZA DE BURDUF are mentionat pe ambalaj gr/su min.42%.

In toate cazurile mentionate mai sus nu este respectata autenticitatea alimentului in sensul ca nu se foloseste casul de oaie obligatoriu ca materie prima atat pentru branza de burduf tip I cat si cea de tip II conform Normei Tehnice de produs 455/91. si nerespectarea in unele cazuri a minimului impus la parametrul fizico-chimic gr/su (min 45 %).

Si in cazul branzei telemea de oaie se constata o nerespectare a Normei Tehnice de produs (SR 1981/2008) la parametrul grasime /su- impus min 47% declarat min 42% de catre SC MP TRANTU SRL CONSTANTA PL DAMOROACA COM SAGEATA BUZAU.

In toate situatiile mai sus mentionate, la comerciantii la care au fost identificate sortimentele de produse din lapte cu abateri de la normele de etichetare – informare consumatori, au fost aplicate sanctiuni contraventionale si au fost trimise adrese la CJPC –urile unde au sediul social producatorii mentionati pentru extinderea verificarilor si eliminarea deficientelor constatate.

In cazul înlocuitorilor de produse lactate – produse fabricate din lapte şi grăsimi de altă natură decât cea lactată (vegetală sau animală), nu este permisă utilizarea denumirilor aferente produselor lactate („Brânză”, „Brânză telemea”, „Telemea”, „ Caşcaval” „produs FETA”, „produs tip FETA”, „iaurt”, „sana”, „chefir”, „brînză de burduf”, „burduf”, lapte, unt etc.).

Un operator economic din afara judetului livra catre un distribuitor de pe piata Vranceana „branza alba delicatese” – denumire care apare si in declaratia de conformitate ce insoteste factura – „branza” mentionata in documente fiind in fapt un „inlocuitor de branza ” obtinut din proteine din lapte, sare, cheag si grasime vegetala. Pe etichetele de pe ambalajul de transport atat in limba straina cat si in limba Romana nu apare termenul „branza”.

Avand in vedere ca produsul se comercializeaza catre consumatori mai ales vrac el este prezentat la vanzare cu denumirile din documentele de insotire a marfii – branza alba delicatese – inducand in eroare consumatorul asupra naturii alimentului. S-a luat masura eliminarii deficientei constatate la distribuitorul din Focsani , s-a aplicat amenda contraventionala.

Deficiente privind modul de afisare a preturilor au fost constatate si sanctionate contraventional la 4 operatori economici:

Pentru abaterile constatate, s-au aplicat 7 avertismente scrise si 9 sanctiuni contraventionale in valoare de 25 500 lei, dispunandu-se masura opririi definitive de la comercializare pentru produse in valoare de 111 lei.

Articolul precedentPrefectul Mircea ar putea fi înlocuit de liberalul Eugen Ciorici
Articolul următorSefia DIICOT Vrancea, scoasa din nou la concurs
Ziar online de stiri si informatii din Vrancea

Lasă un răspuns