Acasă Comunicate de presa Comunicat de presă – Consiliul Național al Elevilor

Comunicat de presă – Consiliul Național al Elevilor

206
0
Reclama

Comunicat de presă

privind desfășurarea examenului de Bacalaureat

Consiliul Național al Elevilor consideră modul de organizare al examenului desfășurat anul acesta ca fiind unul tratat cu profesionalism de către instituțiile responsabile, respectiv Ministerul Educației Naționale și Inspectoratele Școlare Județene care au stabilit o colaborare continuă între reprezentanții instituțiilor, reprezentanții Consiliilor Elevilor, sindicatelor și părinților. De asemenea, au fost luate măsurile de securitate necesare desfășurării acestuia în condiții optime, existand insa, si de aceasta data incercari de fraudare a examenului, sanctionate corespunzator.

Reclama

Rezultatele din acest an au înregistrat o creștere a promovabilității examenului, justificată, în principal, de desfășurarea unui Bacalaureat diferențiat, ceea ce a reprezentat o schimbare în sistemul educațional, susținută și de Consiliul Național al Elevilor. A fost un prim pas spre eficientizarea ultimei etape din ciclul preuniversitar.

Cu toate acestea, procentul de promovabilitate nu reflectă o creștere a calității actului didactic sau o îmbunătățire a responsabilității elevilor față de propria lor educație. Rezultatele de anul acesta transmit, în continuare, un semnal de alarmă pentru viitorii absolvenți, în legătură cu responsabilitatea pe care aceștia o au față de promovarea examenului, pregătirea lor de către cadrele didactice și implicarea părinților în acest proces.

Iulia-Flavia MIRON, Președintele Consiliului Național al Elevilor declară: „Având în vedere condițiile în care s-a desfășurat anul acesta Bacalaureatul si rezultatele inregistrate, insitutiile responsabile, în colaborare cu ONG-uri de specialitate și structuri reprezentative ale elevilor, părinților și studenților au posibilitatea de a adopta politici educaționale și strategii de eficientizare a sistemului educațional preuniversitar în baza unei analize corecte. Unul dintre factorii care au produs o creștere a procentului de promovabilitate este desfășurarea Bacalaureatului diferențiat, care a respectat programa și materia predată corespunzător fiecărei filiere. Cu toate acestea, procentul de promovabilitate trebuie să fie în continuare unul real, în creștere, fapt care necesită o implicare sistematică, mult mai mare din partea elevilor, dar și a cadrelor didactice și a părinților. Consideram a fi benefica si solicitam in acest sens, organizarea unei dezbateri cu reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, elevilor, profesorilor și ai părinților pentru a identifica soluții la problemele actuale ale sistemului educațional preuniversitar.

Lasă un răspuns