Acasă Comunicate de presa Comunicat de presa I.P.J Vrancea

Comunicat de presa I.P.J Vrancea

190
0
Reclama

BULETIN DE PRESĂ

           

Reclama

 

         

         Cu ocazia evenimentului Zilele Focşaniului ce are loc în perioada 4-7 iulie 2013, poliţiştii din cadrul I.P.J Vrancea  vor fi alături de cetăţenii municipiului în vederea asigurării unui climat de siguranţă şi ordine publică , dar şi pentru a le oferi sfaturi preventive în scopul evitării  evenimentelor nedorite. Astfel, lucrători din cadrul Biroului de Ordine Publică – Compartimentul de Proximitate şi din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor oferi participanţilor  pliante, fluturaşi,  sfaturi cu recomandări educativ- preventive  .

Cetăţenii sunt sfătuiţi să adopte un comportament şi un limbaj conform normelor sociale, fără a-i deranja  pe cei din jur şi fără a deveni  victime ale persoanelor rău intenţionate.

Pentru a nu deveni victime ale infractorilor, cetăţenii sunt sfătuiţi să renunţe la afişarea ostentativă de bijuterii ( lănţişoare de aur, brăţări) şi să nu folosească telefonul mobil pe stradă decât în caz de necesitate. Doamnele trebuie  să aibe grijă de geantă sau  poşetă, aceasta e de preferat să fie  ţinută strâns pe lângă corp , în partea din faţă .

În urma analizei situaţiei opereative  s-a constatat că cele mai multe tâlhării prin smulgerea de obiecte au loc în lunile iunie, iulie, august.

În general autorii sunt persoane tinere, majoritatea minori, care acţionează singuri pe străzi, alei, parcuri sau în mijloacele de transport în comun.

De cele mai multe ori infractorii smulg victimelor bijuteriile, poşetele sau telefoanele mobile  după ce le atacă pe stradă ori la urcarea sau coborârea dintr-un mijloc de transport în comun.

Tâlharii atacă rapid, din spate, după care se amestecă în mulţime şi-şi pierd urma. Întrucât faptele sunt comise în spaţii deschise, suspecţii au posibilitatea de a se îndepărta cu uşurinţă de victimă, pierzându-se în mulţime sau dispărând pe străduţe lăturalnice, înainte ca victima să poată reacţiona. Atunci când atacă într-o staţie de autobuz, infractorii îţi studiază victima cu atenţie şi o atacă în momentul în care aceasta urcă şi se închid uşile.

 

 

SFATURI PENTRU EVITAREA PERICOLULUI

 

 

 • Ø Ai grijă la ce se întâmplă în jurul tău atunci când eşti pe stradă! Neatenţia ta poate atrage interesul infractorilor!

 

 • Ø Evită să vorbeşti pe stradă la telefon sau să scrii mesaje în mers! Dacă ai nevoie să dai un telefon opreşte-te într-un magazin sau într-un loc sigur pentru a face acest lucru!

 

 • Ø Pe stradă păstrează –ţi poşeta pe umăr lipită de corp şi protejată cu braţul!

 

 • Ø Solicită ajutor atunci când simţi că eşti urmărită!

 

 • Ø Nu cumpăra produse cu provenienţă dubioasă, pentru a încuraja infractorii să-şi continue activitatea ilegală!

 

 • Ø Banii şi actele nu le ţine în acelaşi loc!

 

 • Ø Alege să păstrezi banii într-un buzunar interior, şi renunţă la poşetă de câte ori ai ocazia!

 

 • Ø Nu merge cu portofelul sau telefonul mobil în mână, poţi folosi un buzunar pentru acest lucru!

 

 • Ø Nu  bea  peste măsură!Alcoolul te poate transforma în altă persoană!

 

 • Ø Evită conflictele cu ceilalţi participanţi la eveniment! Pot fi persoane care din cauza consumului de alcool devin recalcitrante! Nu încuraja discuţiile contradictorii, scandalurile sau comportamentele violente!

 

 • Ø Aveţi grijă de copiii şi nepoţii dvs, nu-i lăsaţi nesupravegheaţi în mulţime! Pentru a fi identificaţi mai uşor în caz că se rătăcesc, învăţaţi-i adresa, numele complet al părinţilor !

 

 • Ø Ai grijă de locuinţa ta! Asigură-te că ai încuiat uşa la intrare, precum şi toate geamurile şi uşa de la balcon sau terasă!

 

 • Ø Ai grijă de  maşina ta! Parchează într-un loc permis şi nu lăsa obiecte de valoare la vedere!

 

 

COMPARTIMENTUL DE ANALIZĂ ŞI PREVENIRE A CRIMINALITĂŢII 

Lasă un răspuns