Acasă Comunicate de presa Conferinţa Biroului Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor

Conferinţa Biroului Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor

196
0
Reclama

În perioada 2-5 martie a avut loc, la Bucureşti, Conferinţa Biroului Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor. Pe agenda liderilor naţionali ai elevilor s-au numărat atât întâlniri informale, cât şi formale cu diferiţi factori decizionali din mediul educaţional românesc.

Prima întâlnire a avut loc cu Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Dragoș și cu reprezentantul platformei suport a Consiliului Naţional al Elevilor, Wedu.ro, Doru Ştefănescu.

Reclama

S-au pus bazele proiectului „Scrisoare către Basarabia”, de către Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi”, reprezentat prin directorul general, domnul Cristian Dumitru, în parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor. Mai exact, este vorba despre un concurs de eseuri, având ca reper data de 27 martie 2013. Totodată, proiectul are drept scop promovarea identității și culturii naționale.

Pe agendă s-a aflat şi o întâlnire cu doamna Ecaterina Andronescu, Preşedintele Comisia pentru învăţământ, cercetare tineret şi sport din Senatul României, fost ministru al Educaţiei, discutându-se, astfel, despre învăţâmantul tehnologic,  examenul de Bacalaureat, programul naţional ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, prezenţa elevilor în Consiliul de Administratie al unităţilor de învăţământ, Statutul Elevului şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Naţional al Elevilor. De asemenea, domnul Liviu Pop, Preşedintele Comisiei de Muncă, Familie şi Protecţie Socială din Senat, fost ministru al Educaţiei, a abordat, în cadrul întâlnirii cu reprezentații elevilor, teme precum situaţia învăţământului tehnologic, voluntariatul în rândul tinerilor și posibilitatea elevilor de lucra part-time pe parcursul școlii și a vacanțelor.

O altă întâlnire a avut loc cu reprezentantul Ministerului Culturii, doamna subsecretar de stat Irina Cajal-Marin, în cadrul căreia s-a identificat nevoia de culturalizare a elevilor şi ce metode pot fi luate pentru a-i îndemna să meargă la teatru, filarmonica sau alte medii culturale de acest gen.

Domnul ministru al tineretului şi sportului, Nicolae Băniciou, a discutat cu reprezentanţii elevilor despre concursul de proiecte al Ministerului, concurs la care pot aplica organizațiile de elevi şi modalităţi de finanțare a diferitelor proiecte pentru elevi.

Nu în ultimul rând, teme precum Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Naţional al Elevilor, Statului Elevului, prezența elevilor și existența Comisiilor școlare în unitățile de învățământ, votul elevilor în Consiliul de Administrație din mediul preuniversitar, respectiv Olimpiadele şcolare şi programul ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, au fost abordate în cadrul întâlnirii cu domnul prof. univ. dr. Remus Pricopie, ministru al Ministerului Educaţiei Naţionale. Totodată, organizatorii competiţiei naţionale de proiecte ”Europa mai aproape de Consiliul Naţional al Elevilor!”, Diana Ioana Morea, Andrei Cătălin Gherghu şi Andrei Bogdan Petre, au dezbătut detaliile celei de-a doua ediţii. Tot în această perioada reprezentanţii elevilor din România s-au întâlnit şi cu membii Fundaţiei Leaders, în cadrul întâlnirii discutându-se despre următoarele activităţi şi iniţiative pe care cele două organizaţii urmează să le implementeze împreună.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia Miron, declară: ”În cadrul primei întâlniri din acest an a Biroului Executiv al Consiliului Național al Elevilor, cu reprezentanții diferitelor instituții cu rol decizional și organizații cu rol în dezvoltarea învățământului și a elevilor, s-au comunicat o serie de propuneri care urmează a fi concretizate și înaintate în bază legală. Vom contribui la creșterea calității educației, asigurându-ne în continuare că părerea elevilor va fi luată în considerare.”

Conform calendarului Consiliului Naţional al Elevilor, următoarea întâlnire naţională a reprezentanţilor elevilor va avea loc la mijlocul lunii martie, la Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, în cadrul proiectului ”CiNE voteaza?”.

 

Despre Consiliul Naţional al Elevilor

Consiliul Naţional al Elevilor din România a fost înfiinţat în baza OMECT nr. 2782/2007. În prezent, Consiliul Elevilor funcţionează în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.

Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apără interesele elevilor la nivel local şi naţional, promotori ai dezvoltării climatului şcolar, dar şi un cadru de dezvoltare, de educaţie civică autentică şi de formare a unor cetăţeni responsabili.

Consiliul Naţional al Elevilor este structura care reprezintă în prezent peste 3.200.000 de elevi din România, fiind un factor important al democratizării şcolii și încurajării relaţiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului legitimităţii, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare

Lasă un răspuns