Consiliul Județean Vrancea face demersuri permanente pentru finalizarea proiectului ”Vrancea Curată”

Filed under Comunicate de presa

Conducerea Consiliului Județean Vrancea este preocupată de buna implementare a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea” și face demersuri constante pentru finalizarea acestuia într-un termen cât mai scurt, pentru ca vrâncenii să poată beneficia cât mai rapid de un sistem modern și eficient de gestionare a deșeurilor.

În acest context, în Sala Mare a Consiliului Județean Vrancea a avut loc astăzi o întâlnirela care au participat primarii unităților administrativ teritoriale, reprezentanții Consiliului Județean Vrancea responsabili cu implementarea proiectului și ai operatorilor de salubritate care își desfășoară activitatea pe raza județului. La întâlnire au participat 49 de primari din cei 73 aleși în localitățile județului Vrancea.

Scopul întâlnirii a fost acela de a-i informa pe cei prezenți cu privire la stadiul implementării proiectului, de a prezenta eforturile administrației județene cu privire la finalizarea în bune condiții a proiectului și eficientizarea activității de colectare a deșeurilor, până la punerea în funcțiune a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Haret.

În prezent, deșeurile menajere din județul Vrancea sunt transportate și depozitate temporar la rampa de gunoi de la Muchea, județul Brăila. Ca urmare a demersurilor efectuate de conducerea Consiliului Județean Vrancea, administratorul depozitului ecologic din județul vecin a prelungit perioada de acceptare a deșeurilor provenite din județul Vrancea, deci nu există pericolul unui blocaj al gunoaielor, așa cum,cu rea voință,s-a vehiculat în anumite medii.

O altă soluție identificată de conducerea Consiliului Județean Vrancea pentru gestionarea temporară a deșeurilor din comunele din sudul județului este transportul și depozitarea gunoiului la depozitul ecologic de la Gălbinași, județul Buzău. Operatorul de salubritate buzoian a transmis administrației județene că a fost dat acceptul de intrare în depozit pentru două firme de salubrizare vrâncene: SC Gemina Servexim SRL și SC CUP Salubritate SA, în vederea încheierii contractelor.

De asemenea, Consiliul Județean Vrancea și-a asumat responsabilitatea de a elibera terenul pe care se află un depozit neconform de gunoi la Haret, deținut de fostul ILGO Mărășești, aflat în apropierea CMID, acțiune fără de care nu poate fi obținut acordul de mediu pentru funcționarea noii investiții europene.

 

 

 

 

Conducerea Consiliului Județean Vrancea a făcut un apel către primari și către cetățenii județului Vrancea să diminueze, pe cât posibil, cantitatea de deșeuri transmisă și să colecteze selectiv deșeurile în gospodării, în special hârtia și plasticul, care reprezintă cea mai mare cantitate din totalul deșeurilor.

La această dată sunt finalizate următoarele lucrări din cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea”: au fost închise şi reabilitate cele 5 depozite urbane de deşeuri neconforme din Focşani, Adjud, Mărăşeşti, Odobeşti şi Panciu, s-au construit 3 staţii de transfer pentru colectarea zonală a gunoiului (Focşani-Goleşti, Adjud şi Vidra), 6 platforme de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (de la Focşani-Mândreşti (2), Adjud, Mărăşeşti, Panciu şi Odobeşti) şi a fost construit Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Haret, care cuprinde un depozit ecologic de deşeuri, o staţie de compostare şi o staţie de sortare. Acesta nu este momentan funcțional întrucât nu a fost desemnat prin licitație operatorul care va colecta deșeurile de la punctele de colectare de la nivelul localităților și nici operatorul CMID. Contractul privind construirea celor aproximativ 600 de puncte de colectare a deşeurilor este în curs de perfectare, la sfârșitul lunii septembrie 2017 urmând să fie desemnat constructorul,  iar construcția să fie finalizată până la sfârşitul acestui an.

Au fost reluate discuțiile referitoare la sincopele în derularea acestui proiect, care au fost cauzate de factori externi, independenți de voința sau competența conducerii Consiliului Județean Vrancea sau a echipei de proiect, respectiv:

  • Prelungirea procedurilor de achiziție a contractului de construire a depozitului de la Haret, care a fost îngreunată timp de 3 ani, din cauza contestațiilor formulate și a legislației în domeniu.
  • Întârzieri privind punerea în posesie a terenurilor pe care urmează să fie construite punctele de colectare a deșeurilor din localități, timp de 2 ani, din cauza identificării cu greutate de către unele primării a acestor terenuri. Nici până în prezent, primăriile Ciorăști și Țifești nu au predat amplasamentele necesare, deși au semnat un angajament în acest sens în anul 2012, fapt ce a generat litigii aflate și în acest moment pe rolul instanțelor de judecată.
  • Neconcordanțe între situația de pe teren și studiul de fezabilitate elaborat de proiectantul desemnat de Ministerul Mediului în anul 2007, fapt ce a determinat sistarea proiectului și realizarea unor lucrări suplimentare pentru reglementarea situației.

Pentru finalizarea proiectului ”Vrancea Curată” , finanțarea  va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructura Mare.

Conducerea Consiliului Județean Vrancea asigură cetățenii județului că proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea” beneficiază de atenția maximă a președintelui Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan și că se fac demersuri susținute pentru finalizarea într-un termen cât mai scurt a acestui proiect major pentru județul nostru.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vranceagunoaie

Lasă un răspuns