Home Eveniment Controale privind calitatea, etichetarea şi comercializarea mierii – Comunicat de presa CJPC...

Controale privind calitatea, etichetarea şi comercializarea mierii – Comunicat de presa CJPC Vrancea

0
29

Comisarul sef al CJPC VRANCEA – ing. Mirela Carmen BIZNA expune aspectele mai importante desprinse din activitatea desfasurata in ultimul timp:

In perioada 21 – 25.05.2012, s-a desfăşurat acţiunea de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind calitatea, etichetarea şi modul de comercializare a mierii.

Acţiunea de control s-a desfăşurat in reteaua de comercializare a judetului Vrancea, inclusiv la producatori particulari care desfac in piata agroalimentara produsul propriu.

Date sintetice:

Numarul de operatori economici controlati din judet – 10;

Cantitatea de produse controlate – 880 kg;

Numarul de operatori economici cu abateri – 4;

Cantitatea de produse cu abateri – 62,2 kg ;

Oprire temporara de la comercializare – 62,2 kg/ 970 lei;

Sanctiuni aplicate – 1 avertisment, 3 amenzi / 8000 lei.

In urma controlului, au rezultat, în principal, abateri privind modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale mierii:

La un operator economic a fost identificat produsul „Supliment alimentar – Miere cu propolis” , pe contraeticheta produsului exista mentiunea „produs bogat in vitamine: A, B1, B2, B6, B12, C, D; biominerale:Zn, Mg, Fe,P, Ca, Cu, K” , insa nu este realizata si etichetarea nutritionala. S-a dispus oprirea temporara de la comercializare a 5 kg miere cu propolis, in valoare de 209 lei, operatorul economic fiind sanctionat contraventional cu amenda.

La un alt operator economic au fost identificate trei sortimente de miere de albine ( miere de salcam, miere de tei si miere poliflora), pe eticheta de produs nu se mentioneaza lotul de fabricatie ( inclusiv anul recoltei) si cantitatea neta. S-a dispus oprirea temporara de la comercializare a 26 kg miere de albine, in valoare de 510 lei, operatorul economic fiind sanctionat contraventional cu amenda.

La 2 operatori economici s-a identificat la comercializare produsul Energizant PANDBEE 380g, acesta fiind prezentat la raft (pe eticheta de afisare a preturilor, accesibila consumatorilor) drept „miere de albine”, respectiv „Energizant Miere Albine”. Astfel, consumatorii sunt indusi in eroare asupra naturii produsului, din moment ce produsul este fabricat din glucoza, avand in continut inclusiv coloranti, insa fara a contine macar procentual si miere de albine. S-a dispus oprirea temporara de la comercializare a 31,2 kg energizant, in valoare totala de 251 lei, iar operatorii economici au fost sanctionati contraventional.

Pentru verificarea încadrării în caracteristicile organoleptice şi fizico-chimice au fost prelevate 3 de eşantioane de miere, acestea fiind analizate la Laboratorul CNIEP LAREX. In urma analizelor de laborator, s-a constatat încadrarea parametrilor în valorile prevăzute de Ordinul comun 522/ 798/ 317/ 2003.

 

 

NO COMMENTS

Lasă un răspuns