Culmea sancţiunilor pe linie rutieră! Un poliţist vrâncean, comisar şef în cadrul Serviciului Rutier, se judecă în două dosare distincte pentru a anula sancţiunile primite de la colegii săi din Iaşi, dar şi de la Poliţia Locală din Focşani. Dacă în primul dosar poliţistul încă îşi face apărările singur, în cel de-al doilea este reprezentat de avocatul Emanuel Dediu, care a specificat pentru Avocatura.com că amenda aplicată de poliţia locală nu are susţinere.
Un poliţist vrâncean – comisar şef în cadrul Poliţiei Rutiere din judeţ, se judecă la Judecătoria Focşani pentru anularea unui proces verbal de contravenţie încheiat de Poliţia Locală, prin care a fost amendat cu 390 de lei, i-au fost aplicate 3 puncte de penalizare, dar i-a şi fost ridicată maşina pentru o parcare neregulamentară. Poliţistul mai are la Judecătoria Focşani şi un alt dosar, intentat IPJ Iaşi, după ce a fost sancţionat de colegii din judeţul învecinat pentru viteză peste limita prevăzută de lege.
Chiar dacă amenda aplicată de Poliţia Locală Focşani nu intră sub incidenţa deciziei Curţii Constituţionale vizavi de atribuţiile acestora, avocatul Emanuel Dediu spune că nu exista niciun motiv pentru care clientului său să îi fie ridicată maşina. „Evenimentul s-a produs anterior deciziei Curţii Constituţionale, deci nu intră sub incidenţa acesteia. Însă maşina era în parcarea Poliţiei, iar pe bord se afla şi legitimaţia de serviciu”, a explicat pentru Avocatura.com avocatul poliţistului. De altfel, şi în dosar avocatul arată că „petentul se afla la serviciu, avea legitimaţia pe bordul maşinii, având drept legal de parcare în curtea instituţiei”.
„Les miserables”
Până ca apărările să îi fie susţinute de un avocat, poliţistul şi-a întocmit singur cererea de chemare în judecată. Potrivit acesteia, comisarul şef solicită anularea procesului verbal şi a sancţiunilor, „exonerarea amenzii aplicate, având în vedere condiţiile grele de obţinere a veniturilor. … Lucrez la această instituţie de aproximativ 15 ani şi nu am mai pomenit aşa ceva, din faţa instituţiei la care lucrez, la sesizarea unui cetăţean care a parcat ilegal acolo, domnul poliţist local a dispus ridicarea autoturismului”.
Totodată, poliţistul a arătat că, după ce maşina i-a fost ridicată, a plătit taxa pentru recuperarea acesteia, însă „este mizerabil acest lucru, ca din faţa instituţiei unde am locul de muncă, când am vrut să plec la ora 16.00 să găsesc autoturismul ridicat de poliţia locală. Poliţia locală trece pe lângă multe alte autoturisme parcate ilegal, dar are grijă să se facă că nu le observă”.
La dosar, IPJ Iaşi a depus ca probe raportul agentului constatator, atestatul şi fotocopii după verificarea metrologică a aparatului radar, CD-ul, fotocopii şi originalul procesului verbal contestat. „În situaţia în care reclamantul solicită administrarea probei testimoniale, ne opunem ascultării persoanelor care intră sub incidenţa articolului 315 Cod de Procedură Civilă”, mai arată juriştii IPJ Iaşi. Articolul menţionat prevede că „Nu pot fi martori rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv; soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul; cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi; persoanele puse sub interdicţie judecătorească; cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă”. Prin eliminare, cel mai probabil poliţistul vrâncean era în maşină cu familia. Acelaşi articol însă, la alineatul 2, arată că „Părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1 – 3”. Însă, cum poliţiştii ieşeni şi-au exprimat clar punctul de vedere, audierea martorilor e exclusă. Deşi introdusă la Judecătoria Focşani, acţiunea va fi trimisă cel mai probabil la o altă instanţă, acolo unde s-a constatat contravenţia.