Acasă Politica Curtea de Conturi a României și D.N.A. trebuie să cerceteze repartizarea bugetului...

Curtea de Conturi a României și D.N.A. trebuie să cerceteze repartizarea bugetului Vrancea de către Marian Oprișan și majoritatea USL din Consiliul Județean Vrancea – comunicat de presă

221
0
Reclama

 

Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, și majoritatea USL din legislativul județean continuă guvernarea în disprețul cetățenilor județului Vrancea, a normelor legale în vigoare și a bunului simț, prin repartizarea discriminatorie pe unităţi administrativ – teritoriale a  sumelor  alocate județului Vrancea conform Legii bugetulul de stat pe anul  2013.

Reclama

Potrivit hotărârii adoptate de către Consiliul Județean Vrancea în ședința extraordinară din 6 martie 2013, comunelor cu primari aparținând Partidului Democrat Liberal li s-au alocat, în medie, de șase ori mai puține fonduri din bugetul alocat județului Vrancea decât localităților din mediul rural administrate de către primari membri ai  Partidului Social Democrat sau Partidului Național Liberal.

În aceste localități cu primari PDL trăiesc aproape 28.000 de vrânceni care au drepturi egale la o bună administrare și dezvoltare locală a comunităților lor, ca și restul locuitorilor județului, în care primarii aparțin USL. Nici o justificare prezentată de Marian Oprișan pentru alocarea absolut discreționară a acestor fonduri nu este credibilă și nu rezistă, ca argumentație, pentru modul halucinant în care acest personaj se joacă, public, cu bugetul județului Vrancea. Consilierii județeni au primit propunerea de repartizare după începerea ședinței Consiliului Județean iar primarii PDL din județul Vrancea au fost supuși unui simulacru de consultare cu privire la nevoile reale de finanțare ale administrațiilor locale pe care le conduc. Unicul criteriu care a stat la baza acestei distribuiri a fondurilor a fost aparteneța politică la PDL a edililor și pedepsirea comunităților care au ales să fie reprezentate de primari ai Partidului Democrat Liberal.

Un motiv în plus pentru care se poate afirma că repartizarea fondurilor la nivelul Consiliului Județean Vrancea se face pe criterii politice:  Municipiul Adjud, a doua localitate ca mărime din județul Vrancea a primit fonduri insuficiente pentru problematica pe care o are de rezolvat. Sunt cunoscute tensiunile dintre primarul PSD Constantin Armencea și deputatul PSD Victor Roman, iar lipsa de entuziasm a edilului de la Adjud cu privire la prestația deputatului social democrat a fost sancționată prin această alocare de fonduri. Municipiul Adjud are în derulare zeci de proiecte care au nevoie de cofinațare, dar, pentru Marian Oprișan și majoritatea USL politica este mai importantă decât nevoile comunităților din Vrancea.

Îi solicit pe această cale președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să inițieze abrogarea Hotărârii privind repartizarea pe unităţi administrativ – teritoriale a  unor sume  alocate județului Vrancea conform Legii nr. 5/2013 privind bugetul de stat pe anul  2013, să reia procesul de consultare a unităților administrativ teritoriale și să procedeze la repartizarea corectă și echitabilă a sumelor destinate județului Vrancea.

Solicit de asemenea Prefectului Județului Vrancea, Kanty Cătălin  Popescu, să dea dovadă de imparțialitate și corectitudine în exercitarea funcției publice și să nu acorde aviz de legalitate acestei mascarade  administrative.

În ciuda gafelor politice și guvernamentale, a relei credințe și a stângăciei USL în această guvernare în relația cu partenerii noștri europeni, România este stat membru al Uniunii Europene. Pe lângă sutele de milioane de euro din fonduri europene pe care Consiliul Județean Vrancea le gestionează, Marian Oprișan și majoritatea PSD-PNL din Consiliul Județean Vrancea trebuie să respecte și valori și norme democratice, care vin, dacă acești domni nu au înțeles încă, la pachet cu fondurile structurale care îmbunătățesc viața românilor și a vrâncenilor: domnia legii, nediscriminarea comunităților, o guvernare responsabilă.

Voi sesiza în perioada următoare instituțiile responsabile cu verificarea legalității repartizării bugetului județului Vrancea, care sunt în măsură să constate ceea ce se vede cu ochiul liber: hotărârea inițiată de Marian Oprișan a avut la bază și conduce, în același timp, la crearea unor avantaje de natură politică unor partide sau lideri politici.

Politica nu se face pe bani publici, domnule Oprișan, și nu este de joacă cu drepturile comunităților județului Vrancea. Dacă nici un lider politic vrâncean nu v-a convins de acest lucru, este momentul să învățați asta. Vă asigur că nu voi avea nici o rezervă să vă impun să respectați legea, în calitate de deputat și de membru al Partidului Democrat Liberal, un partid care nu a discriminat niciodată localitățile și oamenii din județul Vrancea, atunci când a fost la guvernare.

Dacă eu nu voi reuși, prin poziții publice și prin exercitarea demnității de parlamentar, atunci poate că vor reuși să facă asta inspectorii Curții de Conturi, colegii dumneavoastră din Guvern – cărora le voi adresa o interpelare, partenerii europeni ai județului Vrancea din Asociația Regiunilor Europene, sau, în ultimă instanță, procurorii.

Legea nu este negociabilă.

 

 

 

08.03.2013

 

Florin Secară

 

Deputat PDL de Vrancea

Lasă un răspuns