Sfârșitul de an îi găsește pe liderii Coaliției la guvernare, Ciolacu și Ciucă, căutându-se de mărunțiș prin toate buzunarele de la buget pentru a mulțumi armata de primari din țară care au rămas fără bani. În acest stil, alocările făcute de Executiv din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului ar putea atinge o valoare record, după cum atenționează și Consiliul Fiscal într-un document.
Țopăiala fiscală a lui Ciolacu și Ciucă și brambureala ”mai puțin cash, mai mult card” au făcut ca în acest an, până la această dată, Guvernul României să adopte nu mai puțin de 42 de HG cu alocare din sume de la Fondul de Rezervă. Numai din septembrie și până în octombrie, deci în două luni, pixul lui Ciolacu a evaporat, prin 30 (!!!) de HG peste 6 miliarde de lei! În acest condiții, în aceste două luni rămase din 2023, Guvernul Ciolacu are toate șansele să atingă valori record de alocări din Fondul de Rezervă.
Acest comportament hazardat al guvernanților înseamnă riscuri majore pentru economia țării și pentru cetățeni, în prag de iarnă. Nu mai discutăm despre lipsa de transparență și tocarea banilor strict pe criterii politice, pe lângă regulile fiscale de bun simț. Degeaba cere UE transparență, că la Ciolacu și la Ciucă nu există așa ceva!
Consolidarea bugetară are nevoie de o mult mai bună colectare a veniturilor fiscale, ceea ce Ministerul de Finanțe nu a reușit să facă, nici cu un ministru socialist și nici cu unul penelist. Pe această direcție nu se vede niciun progres, iar datele dezastruoase par a nu îngrijora pe nimeni atât timp cât primarilor nemulțumiți li se va arunca o ”ciozvârtă” așa, de ochii lumii, că doar la anul avem alegeri și nu trebuie ca resentimentele să crească.
Guvernul socialist are o mare șansă de echilibrare pe care o lasă la ”și altele”: fondurile europene. Când ar trebui să se lupte pentru fiecare cent, România înregistrează întârzieri. Sumele de la Bruxelles pot atenua contracția bugetară, stimulează reforme și dau un boost proiectelor majore de infrastructură, așa cum este construcția Autostrăzii Moldova A7, a celor pentru digitalizare ori celor pentru tranziția la economia verde. Dar, când guvernanții au în vedere doar cheltuieli suplimentare pentru salarii, false reforme în aparatul bugetar și mențin o încasare slabă la buget, atunci vedem cu toții cât de tare duc economia în gard Ciolacu și PSD-PNL. Avem cele mai reduse venituri la buget, de circa 27% din PIB, în timp ce media în Uniunea Europeană este de 41%!
Nu cred că pe evazioniști îi sperie un mesaj populist scris de Marcel Ciolacu pe rețelele de socializare, în timp ce guvernul pe care îl conduce închide ochii și lasă tot felul de portițe prin care legea se poate fenta, iar banii publici se pot fura cu portbagajul, ca la Vaslui.
Potrivit CF, neprimirea facturilor pentru investiții deja făcute, neplata facturilor deja emise și plimbarea acestor sume către capitolul cheltuieli curente vor afecta grav mersul economiei în următoarea perioadă. Mai mult, utilizarea mediei ianuarie-septembrie ca motiv pentru o limitare a cheltuielilor pe sfârșit de an este irelevantă, mai ales că, practica o arată, plata a numeroase facturi pe investiții realizate de-a lungul anului se face în lunile de final, noiembrie sau decembrie. Toate acestea, corelate cu o reformă a pensiilor și salariilor, duc la o concluzie: avem nevoie de o creștere a capacității de colectare a veniturilor dacă vrem să consolidăm bugetul. Dacă vrem cârpeli și mermeleli, apelăm la specialiștii în rele din Guvernul Ciolacu-Ciucă iar efectele le vedem în coșul de cumpărături care se scumpește de pe o zi pe alta!
Deputat Ion Ștefan – Forța Dreptei
Reclama