Deputatul Nini Săpunaru vrea să-i sprijine pe micii fermieri – comunicat de presa

Filed under Politica

 

Parlamentarul liberal Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaţilor propune activarea grupului de lucru cu scopul relansării sistemului certificatelor de depozit.Preşedintele Comisiei consideră că acest grup de lucru trebuie să fie  format din parlamentari, din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), precum şi ai Băncii Naţionale şi ai  principalelor instituţii financiare din România.Scopul acestui grup de lucru este acela de a elabora un proiect legislative prin care să fie îmbunătăţit regimul de emitere şi utilizare a certificatelor de depozit pentru seminţele de consum din spaţiile licenţiate. Această schemă a fost concepută, iniţial, ca un sistem de finanţare a fermierilor, prin care acestora să le fie facilitat accesul la credite bancare, şi a reprezentat, totodată, o alternativă la tranzacţionarea directă de seminţe de consum imediat după recoltare. În prezent, schema de garantare a certificatelor de depozit este suspendată. Decizia a fost luată în urma analizei impactului legislaţiei specifice, din care a rezultat că sistemul nu a dat rezultatele scontate. Astfel, din 2009 şi până în aprilie 2013, au fost emise doar 1.187 de certificate, pentru 1,644 milioane de tone de seminţe. În plus, s-a constatat că firmele beneficiare aveau atât calitatea de depozitar licenţiat, de producător de seminţe de consum, cât şi deţinător de certificate de depozit.

Foto Nini Sapunaru

Foto Nini Sapunaru

Prin modificările preconizate se urmăreşte atragerea unui număr cât mai mare de producători agricoli în derularea acestui mecanism de piaţă; sunt vizaţi, în primul rând, micii fermieri, care se confruntă cu probleme legate de accesibilitatea creditelor bancare.  “Relansarea sistemului certificatelor de depozit este esenţială pentru păstrarea preţului la grâu şi la plante tehnice. Acest sistem trebuie să devină viabil şi pentru micii fermieri. De aceea dorim înfiinţarea acestui grup de lucru, care să îmbunătăţescă legislaţia în domeniu, tocmai pentru a veni în sprijinul micilor fermieri”, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaţilor.   

Biroul de comunicare al Comisiei de Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice – Camera Deputaţilor

Lasă un răspuns