Astăzi, luni, 10 martie 2014, a avut loc o masă rotundă referitoare la reducerea TVA la carne şi produse din carne la invitaţia preşedinţilor Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice şi ai Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor.
Discuţiile fac parte dintr-o serie de dezbateri referitoare la reducerea TVA la produsele de bază, având în vedere faptul că deja a fost implementată reducerea TVA la pâine cu rezultate bune pentru bugetul de stat.
Dezbaterea a avut loc în prezenta reprezentanţilor Federaţiei Naţionale PRO AGRO, ai Asociaţiei Producătorilor de Carne din România, ai Asociaţiei Române a Cărnii, şi ai Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
Această consultare cu producătorii şi procesatorii din industria cărnii s-a desfăşurat în contextul în care, pe data de 6 martie, deputaţii liberali au depus în procesul legislativ o iniţiativă de completare a art 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal şi prin care se propune reducerea TVA la 9% pentru carne.
„Sectorul de carne din România este controlat în prezent de către 10 mari fabricanţi care acoperă 70% din piaţă. Prin acest TVA redus vor scădea preţurile şi se va reuşi stoparea aşa numitelor exporturi false spre ţările vecine, având în vedere că Moldova va intra în Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, iar Ungaria a scăzut deja TVA-ul la această categorie de produse”, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice din Camera Deputaţilor.
Demersul liberal se înscrie în acţiunile recente la nivel parlamentar prin care reprezentanţii PNL au iniţiat deja modificări la Codul Fiscal în sensul reducerii CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator, precum şi scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit. Astfel propunerea legislativă de scădere a TVA-ului la carne reprezintă următorul pas în indeplinirea obiectivelor asumate prin programul de Guvernare al USL, program care ne obligă, prin votul cetăţenilor, să îl respectăm şi să îl aplicăm.
Răspunsul cel mai bun al noii coaliţii de guvernare la propunerea liberală ar fi susţinerea acestor proiecte de legi deja depuse de PNL. De altfel, în cadrul audierilor ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a dat asigurări membrilor comisiilor de specialitate că măsura de reducere a TVA la carne va beneficia de „susţinere reciprocă”, lăsând să se înţeleagă că Guvernul doreşte implementarea acestei măsuri în cursul anului 2014.
Având în vedere că Guvernul Ponta III, prin programul său, nu oferă garanţii că măsurile fiscale, precum reducerea de TVA la produsele agoalimentare de bază, se vor pune în aplicare în acest an – condiţionate fiind de „spaţiul fiscal necesar”, parlamentarii liberali oferă, prin iniţiativa lor, concretizarea angajamentelor asumate în cadrul USL.
Partidul Naţional Liberal constată că, la nivel guvernamental nu există voinţă politică pentru materializarea acestui obiectiv, dar are convingerea că, la nivel parlamentar, propunerea PNL de reducerea a TVA-ului la carne va beneficia de consens politic şi de susţinere la vot.
Biroul de Comunicare al Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor