Acasă Eveniment Devalizarea sistemului de irigatii din judet, finalizata cu condamnari pe hartie

Devalizarea sistemului de irigatii din judet, finalizata cu condamnari pe hartie

233
0
Reclama

Judecatoria Iasi i-a condamnat saptamana trecuta pe trei din cei patru inculpati acuzati ca, in urma cu 12 ani, au contribuit la devalizarea sistemului de irigatii din judet, prin sustragerea a 14.426 de conducte din aluminiu. Cum timpul trecut de la comiterea faptelor este unul impresionant, pedepsele aplicate au fost gratiate cu mult timp inainte de acesta solutie, astfel ca Marian Brebeanu, Emilian Arthur Negura si Ioan Nicolau nu vor face nici o zi de inchisoare. Romeo Radu, fost director tehnic al SNIF Vrancea, pe atunci Sistem Zonal, a scapat de pedeapsa, dupa ce in cazul sau acuzatiile s-au prescris. „Condamna pe inculpatul Brebeanu Marian la pedeapsa de 4 ani inchisoare. In baza dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 543/2002 constata gratiata integral si conditionat pedeapsa aplicata acestuia. Condamna pe inculpatul Nicolau Ioan la pedeapsa de 4 ani inchisoare. In baza dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 543/2002 constata gratiata integral si conditionat pedeapsa aplicata acestuia. Condamna pe inculpatul Negura Emilian Arthur la pedeapsa de 4 ani inchisoare. In baza dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 543/2002 constata gratiata integral si conditionat pedeapsa aplicata acestuia. Inceteaza procesul penal impotriva inculpatului Radu Romeo. Respinge actiunea civila formulata de AUAIC. Admite actiunea civila”, se arata in sentinta. Potrivit solutiei, Radu si Brebeanu trebuie sa achite despagubiri de 18.921 de lei catre SNIF, iar Negura, Nicolau si Brebeanu, 88.718 lei.

Aceasta este a doua condamnare din dosar, in cei 12 ani trecuti de la fapta, si cei 6, de cand speta a ajuns in instanta. Cu toate acestea, sentinta data la Iasi nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs. Prima sentinta a fost data in iunie 2008, la Judecatoria Focsani, insa si atunci pedepsele erau gratiate. Ulterior, in apel, la Tribunalul Vrancea, inculpatii au obtinut stramutarea la Tribunalul Iasi, unde sentinta data la Judecatoria Focsani a fost desfiintata. Dupa un parcurs anevoios, cauza a fost trimisa in 2009 la Judecatoria Iasi, unde a si fost solutionata, in urma cu cateva zile.

Reclama

Faptele retinute in rechizitoriu s-au petrecut in doar cateva zile, perioada 9.11.2000 – 18.12.2000. Potrivit anchetatorilor, cei doi sefi ai SNIF Ialomita au incredintat aproape 1.000 de conducte de aluminiu provenite din Vrancea catre afaceristul Brebeanu, fara a le inregistra in gestiune. Directorul de pe atunci al Sistemului Zonal de Imbunatatiri Funciare Vrancea, Romeo Radu, este acuzat ca a organizat o licitatie falsa pentru a valorifica ca deseuri 10.000 de conducte pentru irigatii, pe motiv ca acestea ar fi avut durata de functionare mult depasita. In cateva zile, destinatia conductelor de aluminiu a fost schimbata pe hartie catre SNIF Ialomita, unde ar fi trebuit sa fie utilizate la repararea aripilor de udare. In rechizitoriu se mai arata ca, pe 10 si 11 noiembrie 2000, 12.455 tevi din aluminiu au fost ridicate de catre Marcel Coman, de la SNIF Vrancea, insa acestea nu au mai ajuns la SNIF Ialomita, ci in comuna Varasti, judetul Giurgiu, fiind depozitate pe un teren apartinind tatalui lui Marian Brebeanu. Negura si Nicolau au fost acuzati de complicitate la delapidare, fals intelectual in inscrisuri oficiale si uz de fals, in timp ce Radu a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la fals intelectual. Al patrulea inculpat, Brebeanu, administrator al SC Regiflor SRL Varasti, a fost acuzat de complicitate la delapidare, pe motiv ca, in noiembrie – decembrie 2000, in intelegere cu Maricel Coman, Emilian Negura si Ioan Nicolau, a ridicat de la SNIF Vrancea 14.426 conducte din aluminiu in valoare de 1.076.704.000 lei, pe care le-a valorificat.

Lasă un răspuns