Procesul de coruptie in care este judecat si directorul Directiei Silvice Petrica Tudosa a fost stramutat ieri la Iasi. Nume sonore implicate in acest dosar sunt si fostul procuror general galatean Dinu Galca, afaceristul Vasile Bogdan, Ion Popescu – fost procuror inspector la Parchetul de pe langa CA Galati, membru al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Vrancea, precum si Dorel Dumitraşcu – administrator al SC Dorecom Impex SRL Reghiu.
De asemenea, in dosar sunt judecati si Alexandru Balan – avocat în cadrul Baroului de Avocati Galati, Costel Pohrib – administrator al SC FKG Montage Service SRL Tecuci si SC Galtrade SRL Galati, Alexandru Serban – seful Postului de Politie Vinatori, jud. Galati, Dumitru Cozma – notar public, si Lili Dediu – administrator al SC Piact CF Spiact Galati SA, director al ziarului local Impartial.
Initial, procesul a fost judecat la Curtea Suprema, data fiind calitatea pe care raposatul procuror Dinu Galca, unul dintre cei 10 inculpati, o avea la acea data. Anul trecut, dupa decesul lui Galca, dosarul a ajuns la CA Galati, intrucat Inalta Curte nu mai avea competenta in cauza. Ieri, procesul a fost scos si de pe rolul CA Galati, in urma admiterii unei cereri de stramutare.
Afacerea de la care a pornit dosarul se invarte in mediile inalte din judetele Galati si Vrancea. DNA reclama in septembrie 2011 infractiuni ca trafic sau cumparare de influenta, santaj, fals în declaratii, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, sau marturie mincinoasa. Cercetarile au demarat cu un an si jumatate inainte de a ajunge pe masa judecatorilor de la Curtea Suprema. In tot acest timp s-au audiat martori si s-au adunat probe, totul finalizandu-se cu un dosar de volume si un rechizitoriu de 400 de pagini.
In rechizitoriu se arata ca intre februarie-iulie 2009, Dinu Galca ar fi pretins si a primit de la inculpatul Bogdan Vasile diverse foloase necuvenite, in scopul de a determina pe functionarii Prefecturii Vrancea să elibereze in favoarea acestuia un titlu de proprietate pentru un teren de 15 ha situat in intravilanul municipiului Focsani. De asemenea, in iunie 2009, acelasi procuror ar fi acceptat promisiunea oferirii unor foloase materiale de la Pohrib, pentru a aranja un dosar aflat in lucru la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati. Dinu Galca a mai fost acuzat ca in mai 2009 ar fi acceptat propunerea lui Dumitru Cozma, notar public, de a constrange o persoana sa-i dea 5.000 lei sub amenintarea ca, in caz contrar, i se va intocmi un dosar penal.
Politistul Serban a fost acuzat ca, in perioada aprilie-septembrie 2009, ar fi acceptat propunerea lui Cozma si ar fi exercitat asupra persoanei respective acelasi tip de presiuni, in mod repetat. O alta acuzatie pentru Galca a fost ca, intre aprilie-iunie 2009, a primit foloase necuvenite de la directorul Tudosa, promitandu-i ca va obtine mentinerea sa in functie, prin inculpatii Popescu Ion si Balan Alexandru. In timpul audierilor, Popescu si Balan au sustinut ca nimeni nu le-ar fi cerut sa intervina pentru Tudosa, de aici si marturia mincinoasa.
“Foloasele pretinse si primite de Galca Dinu de la Tudosa Petrica au constat in inlesnirea intocmirii si aprobarii documentatiei pentru schimbarea destinatiei terenului forestier detinut de matusa sotiei lui Galca Dinu, transmis acestuia prin testament, in localitatea Lepsa, comuna Tulnici, judetul Vrancea, plata contravalorii constructiei gardului imprejmuitor la acest teren, in sumă de 1.000 lei si materialele necesare constructiei acestuia in valoare de 2.241,06 lei cat si inlesnirea constructiei unei vile pe acelasi teren”, se arata in rechizitoriul DNA Galati.
De aceasta constructie se leaga si acuzatiile afaceristului Dmitrascu, care ar fi fost determinat de fostul procuror “sa intocmeasca in fals si sa inregistreze in evidenta contabila a firmei sale mai multe documente contabile.” Lili Dediu, ultimul inculpat din dosar, este acuzat ca nu a inregistrat in evidentele contabile ale firmei sale veniturile realizate din construirea unui imobil care ii apartinuse aceluiasi magistrat.