Dobânda ultimelor împrumuturi ale MFP a fost cea mai micã din piațã

Filed under Economie

Contrar știrilor false promovate neprofesionist de cãtre unii reprezentanți ai mass-media, dobânda medie de 4,06%, obținutã de specialiștii MFP la licitația din 9 septembrie a.c., a fost mai micã decât restul cotațiilor din piața secundarã.

Rezultatul licitației prospectului de emisiune aferent lunii septembrie, în care Ministerul Finanțelor Publice a adjudecat oferte în valoare de 695 mil. lei, în condițiile unei cereri totale de 1,243 mil. lei, este publicat și poate fi consultat accesând adresa: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/emisiuni/comof_09092019.pdf.

Necesarul brut de finanțare pentru 2019, la nivel guvernamental, este de aproximativ 72 mld. lei, din care deficit bugetar de cca. 28 mld. lei și volum refinanțare datorie publicã 44 mld. lei.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat în 2018 Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru anul urmãtor. În acest sens, în anul 2019, Ministerul Finanțelor Publice a planificat emiterea de titluri de stat pe piața internã în valoare totalã de 49 mld. lei, din care 5 mld. lei sunt titluri de stat pentru populație. Pânã în prezent, Ministerul Finanțelor Publice a realizat peste 80% din programul indicativ de finanțare anunțat pentru anul 2019.

Implementarea planului de finanțare se realizeazã lunar prin publicarea prospectului de emisiune, dupã consultarea participanților la piața localã a titlurilor de stat (dealerii primari și administratorii de fonduri, fonduri de pensii și asigurãri). Astfel, atât licitația de titluri de stat desfãșuratã în data de 9 septembrie, cât și cea suplimentarã din data de 10 septembrie, fac parte din planul de finanțare curent, anunțat public în prealabil, în mod transparent, de cãtre MFP, pentru luna septembrie.

Lasă un răspuns