Frigul inmulteste hotii de curent

Filed under Eveniment

Furtul de energie electrică, este întâlnit mai ales pe perioada de iarnă când tot mai multe persoane folosesc instalaţii improvizate în scopul racordării directe la reţelele de energie electrică sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare. Prevederile Noului Cod Penal referitoare la infracţiunea de furt sunt coroborate cu cele ale legislaţiei speciale, respectiv legea Energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 care la articolul 192 prevede (1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificate fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă ; (2) Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepeşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă” . Toate metodele de furt de curent electric sunt periculoase şi pot fi depistate uşor de specialişti. Persoanele depistate riscă sancţiuni destul de dure, de la amenzi penale la închisoare. Majoritatea metodelor presupun montarea unor dispozitive la instalaţiile electrice interioare, iar în mediul rural persoanele se conectează direct la linia de curent electric, deteriorând cablurile.  Toate acestea metode pun în pericol viaţa celor care se conectează direct, dar şi a tuturor consumatorilor, ei riscând să devină victime ale unui incendiu sau să se electrocuteze. În ultima perioadă în judeţul Vrancea lucrătorii Electrica au efectuat mai multe controale pe linia verificării instalaţiilor de alimentare cu energie electrică şi de măsurare, fiind depistate mai multe persoane fizice şi juridice, care prin diferite metode sustrăgeau energie electric. Astfel de cazuri au fost identificate mai ales în Focşani, Adjud, Panciu, Mărăşeşti, Panciu, Vânători, Sl. Bradului, Boloteşti, Garoafa, Ploscuţeni. Prejudiciul cauzat ca urmare a furtului de energie electrica, pentru fiecare caz în parte, s-a situat între 150 şi 5000 de lei. În toate cazurile au fost întocmite dosare penale, cercetările fiind continuate în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi recuperării prejudiciului cauzat.

Sfaturi de prevenire a furturilor de energie electrică :

–                     NU improvizaţi instalaţii de încălzire sau iluminare racordate ilegal la aparatele de măsurare a energiei electrice;

–                     NU modificaţi în niciun fel aparatele de măsurare a enegiei electrice (contoarele) ;

–                     Daca aveţi cunoştinţă despre persoane care fac acest lucru, comunicaţi organelor competente aceste fapte, deoarece aceste improvizaţii vă pot pune viaţa în pericol!

Biroul de Presa al IPJ Vranceafurt curent electrica

 

Lasă un răspuns