Gălățean cercetat pentru înșelăciune

Filed under Eveniment

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Panciu efectuează cercetări față de un tânăr de 20 de ani, din municipiul Tecuci, județul Galați, bănuit că ar fi înșelat un operator de curierat. Prejudiciul, în cuantum de  3500 de lei, a fost recuperat în totalitate.

La data de 5 iulie a.c., un bărbat, de 44 de ani, din comuna Străoane a sesizat Poliția din Panciu cu privire la faptul că a fost victima unei înșelăciuni.

Astfel, bărbatul a relatat polițiștilor că la data de 3 iulie a.c., în jurul orei 11.30, în calitate de angajat al unei firme de curierat, având de înmânat un colet cu deschidere la livrare, s-a întâlnit cu o persoană necunoscută (care se folosise de un nume fictiv), care a comandat un telefon mobil prin intermediul unui site de vânzări în valoare de 3500 de lei și care,  profitând de neatenţia sa şi sub pretextul că respectivul telefon mobil nu funcţionează, ar fi schimbat telefonul în cauză cu un altul asemănător, nefuncțional.

În urma activităţilor specifice de cercetare şi investigaţie desfăşurate de poliţiştii pănceni, s-a  stabilit  faptul că bănuitul  ar fi  contactat  prin intermediul  unui site de vânzări un bărbat din municipiul Oradea, județul Bihor pentru achiziționarea unui telefon mobil pe care acesta din urmă îl expusese spre  vânzare,  cu prețul de  3.500  lei. A  convenit  cu această  persoană  ca telefonul să îi fie livrat prin curier, cu deschidere  la livrare la o adresă din orașul Panciu, dar s-ar fi folosit de un nume fictiv.

Pentru administrarea probatoriului, vineri, 9 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției  Orașului  Panciu  au  efectuat  o percheziție  domiciliară  pe  raza  municipiului Tecuci, județul Galați, la locuința bănuitului, un tânăr de 20 de ani, de unde au ridicat  mai multe telefoane  mobile, o  tabletă  și obiecte  de  îmbrăcăminte.

Tânărul de 20 de ani din județul Galați este bănuit că la  data de  3 iulie a.c. s-ar fi întâlnit cu reclamantul în orașul Panciu pentru livrarea produsului și,  profitând  de neatenția  acestuia, ar fi schimbat  telefonul cu un alt telefon, cu o valoare mult mai mică.

Ulterior  i-ar fi  reproșat curierului că telefonul este nefuncțional și că refuză  să plătească, cerând să îi fie  returnat expeditorului.

Totodată, tânărul este bănuit că ar fi comercializat ulterior telefonul primit,  cu suma de  2.800  lei,  unui bărbat  din municipiul  Focșani, de unde a  fost  recuperat  de polițiști și restituit deținătorului  legal.

Cercetările continuă,  sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a bănuitului.

Pentru prevenirea infracţiunilor de înșelăciune, vă atenţionăm despre tentativele unor persoane rău intenţionate de a vă înşela, săvârşind o serie de infracţiuni prin diverse tehnici de comunicare. În situaţia în care veţi da curs acestor oferte iluzorii sau solicitări, sunteţi pasibili de prejudicii materiale.

Pentru a preîntâmpina comiterea unor asemenea fapte, vă recomandăm:

Nu vă încredeți în necunoscuți și nu le înmânați  bani până nu faceți  propriile verificări despre aceștia.

Nu acceptați imediat o propunere ce pare tentantă. Când credeți că ați identificat o oportunitate, documentați-vă mai întâi pentru a lua o decizie  corectă, în cunoştinţă de cauză.

Fiți suspicioși şi vigilenți. Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că vă aflați în vizorul unui infractor.

Recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor solicitări care se încadrează în afara legii, reamintindu-le că indivizi lipsiţi de scrupule sunt în stare să conceapă infinite tipuri de mesaje sau promisiuni, prin intermediul cărora să intre facil în posesia unor sume de bani.

În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că sunteţi înşelaţi, apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

Lasă un răspuns