Acasă Comunicate de presa Gospodăriile – cel mai des afectate de incendii în acest an

Gospodăriile – cel mai des afectate de incendii în acest an

24
0
Reclama

 

Reclama

Din cele 81 intervenţii la incendii înregistrate în trimestrul I al acestui an, 69 s-au produs la gospodării ale populaţiei şi au avut drept cauză principală: coş de fum defect sau necurăţat – 40 (49,38%), instalaţii electrice defecte – 14 (17,28%), cenuşă, jar şi scântei provenite de la sistemele de încălzit – 6 (7,41 %), fumatul -5 (6,17%), cât şi aparate electrice nesupravegheate – 4 (4,94%).

De asemenea, în perioada ianuarie-martie a.c., din nefericire, trei persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiilor, în toate aceste cazuri, jarul provenit de la sisteme de încălzire stând la baza izbucnirii acestora.

Pentru a se evita producerea unor evenimente similare, în care bunurile, mediul înconjurător, şi mai ales viaţa cetăţenilor este pusă în pericol, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea reaminteşte normele specifice de prevenire a incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti:

§  coşurile de fum trebuie periodic verificate, curăţate şi reparate de către personal specializat. Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare şi, respectiv, coturi multe montate pe lângă şi pe pereţii combustibili, în apropierea materialelor ori altor obiecte de uz casnic;

§  nu folosiţi cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător lângă materiale combustibile. Nu trageţi de cablu pentru debranşarea unui aparat electric. Acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu. Folosirea prizelor multiple suprasolicitate prezintă  riscul producerii unui incendiu. În cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranţei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect;

§  Este interzisă utilizarea instalaţiilor de încălzire cu defecţiuni sau improvizaţii şi lăsarea lor în funcţiune nesupravegheate. Amplasaţi în faţa sobelor cu lemne o cutie metalică sau o bucată de tablă, care va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului şi ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni in contact. Respectaţi distanţele de protecţie dintre sobe si materialele combustibile. Se interzice folosirea sobelor cu uşiţele defecte ori care nu se închid. Jăratecul şi cenuşa se vor depozita în gropi special amenajate, iar în condiţii de vânt se vor stinge cu apă.

§  se interzice fumatul în locuri cu pericol de incendiu sau explozie. Este interzisă aruncarea la întâmplare pe materiale combustibile a resturilor de ţigări.

§  nu lăsaţi copiii singuri acasă cu sobe, plite, radiatoare sau aparate electrice aflate în funcţiune. Păstraţi chibriturile, brichetele şi alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces. Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le pericolul pe care îl reprezintă pentru viaţa lor;

§  orice foc trebuie supravegheat. Se interzice folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu (depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri) şi pericol de explozie (în apropierea buteliilor de GPL, instalaţiilor de gaze naturale, încăperi în care sunt depozitate produse petroliere). Este interzisă folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliilor.

În cazul producerii unui incendiu se va acţiona de urgenţă pentru :

  • evacuarea tuturor ocupanţilor clădirii precum şi a bunurilor importante adăpostite;
  • anunţarea incendiului la numărul de apel unic 112;
  • stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

 

pompieri

Articolul precedentElevii recupereaza zilele libere sambata
Articolul următorÎmpreună pentru siguranţa copiilor – comunicat de presă
Ziar online de stiri si informatii din Vrancea

Lasă un răspuns