Acasă Economie Impozitarea dividendelor

Impozitarea dividendelor

415
0
Reclama

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea reaminteşte contribuabililor modalitatea de impozitare a dividendelor distribuite începând cu 1 ianuarie 2016:

O persoana juridica romană care plăteşte dividende către o persoana juridica romană are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat. Impozitul  pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declară şi se plateşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care se plateşte dividendul.

Reclama

Prin exceptie, în cazul în care dividendele distribuite nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte, după caz, până la data de 25 ianuarie a anului următor, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, următor anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale. Aceste prevederi nu se aplică pentru dividendele distribuite şi neplătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, dacă în ultima zi a anului calendaristic sau in ultima zi a anului fiscal modificat, după caz, persoana juridica romana care primeşte dividendele îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 43, alin. (4). din Legea nr.227/2015 din Codul Fiscal.

La art.43, alin.(4) din Legea nr.227/2015 se mentioneaza ca prevederile referitoare la retinerea, declararea şi plata impozitului pe dividende nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romană unei alte persoane juridice romane, dacă persoana juridica romana care primeste dividendele deţine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an împlinit până la data platii acestora inclusiv.

Sunt neimpozabile la calculul impozitului pe profit dividendele primite de un contribuabil platitor de impozit pe profit de la o persoana juridica romana indiferent de cota de participare la capitalul social al societatii care distribuie dividende .

 

Veniturile din investitii realizate de persoanele fizice cuprind şi veniturile din dividende. Veniturile sub forma de dividende, inclusiv caştigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitui fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand caştigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/caştigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitui pe dividende/caştig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitui datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

Cota de impozit de 5% se aplica asupra veniturilor din dividende distribuite incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

Platitorii de venituri din dividende sunt obligati sa declare impozitui retinut la sursa, pana la termenul de plata a acestuia inclusiv.Totodata, platitorii de venituri din dividende au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor din dividende, se stabileste de organul fiscal în anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contribute de asigurari sociale de sanatate de 5,5% asupra venitului brut. Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere.

Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dividende, in bani sau in natura, distribuite de persoanele juridice, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din dividende nu datoreaza contribute de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri din salarii, din pensii, din activitati independente, din asocierea cu o persoana juridica -contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal rescris , din activitati agricole, silvicultura şi piscicultura, indemnizatii de şomaj, pentru creşterea copilului, ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001, indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale, aşa cum sunt enumerate la art. 155 alin. (1) lit. a) – d), g), i). -1), din Legea nr.227/2015, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.

În cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din dividende şi se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2016, aceasta se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum şi pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz. Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, dacă venitul din dividende pentru care se calculeaza contributia este singurul venit realizat.

Biroul comunicare şi servicii internesediu finante

Lasă un răspuns