Inalta Curte a decis! Consilier Liviu Oloeriu, incompatibil

Filed under Arhiva, Eveniment
Luna trecuta, o constatare a starii de incompatibilitate a Agentiei Nationale de Integritate a devenit definitiva, ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In 2012, ANI spunea ca Liviu Ioan Oloeriu, consilier in cadrul Consiliului Local Focsani, a incalcat regimul juridic al conflictului de interese. La scurt timp, consilierul local a contestat in instanta actul ANI, fiind reprezentat de SCPA Ceparu si Irimia, insa atat la fond cat si in recurs a pierdut.

„Pentru a putea lua masuri, hotararea instantei de judecata trebuie sa ajunga la Prefectura. Noi trebuie doar sa fim informati si trebuie sa verificam daca procedura se respecta. Nu avem nici o parghie legala pentru a interveni”, a declarat prefectul Kanty Catalin Popescu.

Potrivit art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, „Persoana … fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”.

In practica, in acest moment orice decizie depinde de hartii. „Secretarul consiliului local trebuie sa faca o adresa catre Prefectura, prin care sa anunte ca, potrivit deciziei instantei, consilierului local i-a incetat mandatul. Daca nu se intampla acest lucru, prefectul face adresa catre secretar, prin care ii impune sa faca ceea ce prevede legea. Avem insa si cazul concret in comuna Fitionesti, unde, de 3 ani, secretarul refuza sa intocmeasca referatul”, a mai spus prefectul vrancean.

Consilierul local Oloeriu a fost verificat de ANI in perioada septembrie 2011 – februarie 2012. Concluzia, facuta publica intr-un comunicat de presa, a fost aceea ca  Liviu Oloeriu s-a aflat intr-un conflict de interese administrativ, deoarece a votat in calitate de ales local incheierea, cu o institutie subordonata CL Focsani, a cateva contracte de inchiriere spatiu pentru o firma la care era actionar. In replica, consilierul local a precizat ca la momentul respectiv s-au votat „la pachet” toate spatiile care se inchiriau in Focsani.

Cu toate acestea, actiunea din contencios impotriva ANI, introdusa la Curtea de Apel Galati, nu a avut rezultatul scontat. In noiembrie 2012, instanta a respins „contestatia formulata impotriva raportului de evaluare nr. 30464/G/II/15.06.2012, ca nefondata”. Ulterior, la finalul lunii trecute, Inalta Curte a respins si recursul declarat de Liviu Oloeriu, solutia fiind una irevocabila.

SCPA Ceparu si Irimia, cei care au reprezentat interesele consilierului local vrancean in instanta, ne-au mentionat ca nu ne pot oferi alte date. „Va aducem la cunostinta ca nu avem aprobarea clientului nostru pentru a comenta decizia pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in Dosarul nr.799/44/2012”.

  sursa: www.avocatura.com

Lasă un răspuns