Incendiu la Gologanu: În prag de iarnă, șase suflete stau sub cerul liber

Filed under Eveniment

pompieriPompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a trei incendii care s-au manifestat la gospodăriile unor cetăţeni din localităţile Gologanu, Moviliţa şi Focşani în intervalul 28-29 noiembrie 2015.

Astfel, sâmbătă, 28 noiembrie a.c., în jurul orei 10.15, la dispeceratul comun I.S.U. – Ambulanţă, s-a primit o solicitare pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la gospodăria lui D.D., situată pe strada Primăverii din comuna Gologanu. Către locul indicat s-au deplasat trei echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD, intervenţia desfăşurându-se în cooperare cu reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate. În momentul sosirii forţelor de intervenţie la faţa locului, flăcările se manifestau cu violenţă, generalizate la nivelul întregii locuinţe. Cele şase persoane care aflau în interior în momentul izbucnirii incendiului, respectiv patru copii şi doi adulţi, au reuşit să părăsească imobilul la timp, fiind în afara oricărui pericol. O altă persoană din sat care a venit la faţa locului, vâzând amploarea evenimentului, a suferit un atac de panică şi a fost preluată de echipajul de paramedici. După ce is-au acordat primele îngrijiri medicale la faţa locului, acesta a fost transportată la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani. Pompierii militari au intervenit atât pentru stingerea flăcărilor, cât şi pentru împiedicarea propagării incendiului la celelalte gospodării. Intervenţia a fost dificilă din cauza suprafeţei mari cuprinse de incendiu, cantităţii mari de sarcină termică, dar şi din cauza acţiunii vântului care bătea în rafale. În urma incendiului au ars acoperişul locuinţei, construit pe o suprafaţă de aroximativ 200 mp, bunuri de uz casnic şi articole de mobilier aflate în interior şi s-au deteriorat pereţii imobilului. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că, cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza unui coş de fum deteriorat.

De asemenea, în cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 15.30, un echipaj cu o autospecială de stins incendii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani a intervenit pe strada Unirea Principatelor din municipiu, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu care se manifesta la camera unde era amplasată o centrală termică. În urma evenimentului, provocat, se pare, în urma modului greşit de aprindere, s-au deteriorat centrala termica, obiectele de mobilier din baie, uşa de la intrare în încăpere, dar şi alte articole textile afalte în interior. Datorită întervenţiei operative, s-a împiedicat propagarea flăcărilor la întreaga locuinţă.

Duminică, 29 noiembrie a.c., pompierii militari din cadrul Staţiei de Pompieri Panciu au intervenit pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la gospodăria lui M.M.S. din comuna Moviliţa. În urma incendiului, a ars acoperişul unei anexe, pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp, evenimetul fiind, cel mai probabil, provocat de un scurtcircuit electric.

 

Intervenţii în urma precipitaţiilor

Ca urmare a manifestării fenomenelor meteo periculoase din ultimele zile, prognozate prin atenţionări COD GALBEN serviciile profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă au desfăşurat mai multe misiuni pentru limitarea şi înlăturarea consecinţelor acestora.

Astfel, sâmbătă, 28 noiembrie a.c.,pompierii militari din cadrul Detaşamentului Focşani au fost solicitaţi să intervină pentru evacuarea apei ce se acumulase în curtea unei societăţi comerciale situate pe Calea Moldovei din municiupiu, pe o suprafaţă de aproximativ 2000 mp, cu o adâncime estimată de cca. 20 cm. În cursul aceleiaşi zile, mai multe apeluri primite prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 la dispeceratul comun ISU – Ambulanţă anunţau că, în urma preciptaţiilor, s-a acumulat apă în curţile a cca. 20 de gospodării din satul Petreşti, comuna Vânători. Pompierii militari s-au deplasat la faţa locului cu o autospecială şi cu o motopompă, iar reprezentanţii SVSU au acţionat cu două buldoexcavatoare. Misiunea a continuat şi pe parcursul zilei de duminică, 29 noiembrie a.c., pentru înlăturarea pericolului ca apa provenită din precipitaţii să pătrundă în locuinţele cetăţenilor.

Misiuni similare de evacuare a apei din curţile gospodăriilor au desfăşurat pompierii militari la sfârşitul săptămânii şi în localităţile Gugeşti, în curtea unei gospodării de pe strada Ştefan cel Mare, în municipiul Focşani, în curtea unei case de pe strada Rovine, cât şi din subsolului unui bloc de pe strada Democraţiei. De asemenea, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au desfăşurat misiuni similare la câte o familie din oraşul Mărăşeşti şi satul Lămoteşti, comuna Milcovul.

Duminică, 29 noiembrie a.c., pompierii militari, în cooperare cu SVSU, acţionează pentru îndepăratrea apei acumulate în curţile unor gospodării din satul Bordeasca Veche, din comuna Gologanu, cu autospeciale, motopompe şi buldoexcavatoar.

Din fericire, în urma acestor situaţii nu s-au înregistrat victime.

Personalul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă este pregătit să intervină în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor publice locale, în mod oportun, acolo unde este nevoie.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

Lasă un răspuns