Jucării periculoase oprite de la comercializare

Filed under Eveniment

Inspectorii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor au verificat jucăriile expuse spre vânzare în magazine. Aceștia au descoperit de la jucării periculoase, la unele care nu aveau preț sau traducere în limba română.

”În cadrul tematicii de control, au fost controlaţi 13 operatori economici care comercializează jucării în magazine specializate sau nespecializate (magazine mixte), la .11 dintre aceştia (85%) constatându-se abateri de la prevederile actelor normative în domeniu,  atât din legislaţia naţională cât şi din legislaţia europeană. Au fost verificate  jucării în valoare de 44810  lei, constatându-se diverse abateri de la prevederile privind protecţia consumatorilor la jucării în valoare de 3795 lei.

Exemplificăm dintre abateri:

La 4 comercianţi s-au găsit la comercializare jucării la care nu s-au putut identifica denumirile şi adresele sediilor sociale ale importatorilor  din România sau din UE sau era declarat un importator, însă fără localitate şi adresă.

S-au mai găsit la comercializare jucării fără niciun fel de etichete sau jucăriile aveau aplicate etichete cu traducerea incompletă şi incorectă a avertismentelor generale şi specifice, a precauţiilor de utilizare, a instrucţiunilor de utilizare etc. (jucării din pluş, jocuri de rol, maşinuţe, păpuşi). La două supermarketuri din Focşani se aflau expuse în diverse locuri în magazin, pe capete de raft sau pe raft, pe suporţi verticali diverse jucării, fără a avea afişate preţurile de vânzare, de exemplu: ponei, maşinuţe diverse mărci, motociclete, buldozere mici, pistoale cu gloanţe din spumă, jucării pluş diverse mărimi, table magnetice etc.  Cei doi operatori economici au fost sancţionaţi cu câte o amendă de 5000 lei, respectiv 7000 lei. În urma controalelor, au fost oprite temporar de la comercializare în total 307 jucării, în valoare de 3726 lei, până la eliminarea deficienţelor constatate, în cazul în care acest lucru este posibil. Au fost retrase de la comercializare 6 jucării, în valoare de 69 lei, considerate periculoase, întrucât nu exista nicio informaţie despre produse, caracteristicile acestora sau responsabilii de produs”, precizeză inspectorii.

Pentru abaterile constatate s-au aplicat 7 avertismente şi 6 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 28000 lei.

Lasă un răspuns