|
|||
Patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu care se manifesta la o locuinţă şi anexe din gospodăria unui cetăţean din satul Lepşa, comuna Tulnici, în dimineaţa zilei de marţi, 4 februarie a.c.
Imediat după anunţarea evenimentului prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, în jurul orei 07.00, o autospecială de stins incendii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tulnici şi trei echipaje cu trei autospeciale de la Staţia de Pompieri Vidra s-au deplasat către gospodăria lui T.P. La sosirea forţelor de intervenţie la faţa locului, incendiul se manifesta cu violenţă, generalizat, pe o suprafaţă de cca. 300 mp, atât la nivelul acoperişului casei de locuit, cât şi la trei anexe, una dintre acestea adăpostind un atelier de prelucrare a materialului lemnos.
Intervenţia pompierilor a fost dificilă, atât din cauza cantităţii mari de materiale combustibile (material lemnos), a distanţei mici dintre imobile, a suprafeţei mari cuprinse de flăcări, cât şi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, respectiv temperaturi foarte scăzute.
La locul intervenţiei, un echipaj S.M.U.R.D. din cadrul subunităţii de pompieri din Vidra a preluat o femeie, în vârstă de 49 ani, care a suferit un atac de panică. Paramedicii i-au administrat oxigen şi i-au evaluat starea de sănătate. După ce a primit îngrijiri medicale şi a fost stabilizată, aceasta a refuzat transportul la spital.
În urma incendiului au ars acoperişul locuinţei, construit din lemn cu învelitoare din şindrilă, pe o suprafaţă de cca. 100 mp, două anexe gospodăreşti, construite pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp, cât şi un imobil unde funcţiona un atelier de prelucrare a lemnului pe o suprafaţă de cca. 70 mp. De asemenea, s-au deteriorat unelte şi accesorii aflate în interior (opt motoare electrice, un banzic debitat lemn, un circular ş.a.), iar un cal şi opt păsări au fost găsite carbonizate. Misiunea de localizare şi lichidare a incendiului a durat aproximativ 3 ore şi jumătate, iar în urma cercetărilor efectuate la faţa locului, s-a constatat că evenimentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric.
Un incendiu ce s-a produs în împrejurări similare a fost stins de pompierii focşăneni în urmă cu doar o zi, în comuna Mera. Pentru evitarea situaţiilor în care viaţa şi bunurile cetăţenilor sunt puse în pericol, reamintim că este necesar să se acorde atenţie sporită exploatării corespunzătoare şi verificării periodice a instalaţiilor electrice. Folosirea prizelor multiple suprasolicitate prezintă riscul producerii unui incendiu. În cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranţei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect. Totodată, reamintim să nu se utilizeze cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător lângă materiale combustibile. Nu trageţi de cablu pentru debranşarea unui aparat electric; acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea