Acasă Eveniment Magazinele de cartier verificate de ITM Vrancea

Magazinele de cartier verificate de ITM Vrancea

312
0
Reclama

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a desfășurat în perioada 11.03 – 15.03.2024, Campania națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor de muncă de către angajatorii care desfășoară activitatea în centre comerciale în domeniul comerț cu amănuntul – cod CAEN 47.

Obiectivele generale campaniei au fost următoarele:

Reclama

–   identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie ;

–  creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă;

–  eliminarea tuturor neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate, și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare .

Pe parcursul desfășurării campaniei au fost controlați 34 angajatori ce desfășoară activitate în domeniile enumerate anterior . Au fost constatate 35 de neconformităţi față de prevederile legale fiind dispuse măsuri de intrare în legalitate . În baza neconformităților constatate inspectorii de muncă au aplicat 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 7500 de lei .

În urma acțiunilor de control efectuate nu au fost identificate  persoane care desfășurau muncă nedeclarată, acest lucru constituind o dovadă a atingerii obiectivelor acțiunilor anterioare de control și îndrumare.

Dintre neconformităţile constatate remarcăm următoarele: neevidentierea, în mod real, în foile colective de prezență, a tuturor orelor de muncă prestate de către salariati necompensarea muncii suplimentare cu ore libere plătite sau cu spor la salariu; neacordarea repausului săptămânal conform dispozitiilor Codului Muncii; neîntocmirea regulamentului intern, necompensarea muncii efectuate în zilele de sărbători legale în următoarele 30 de zile .

Majoritatea neconformităţilor constatate au fost remediate în timpul controlului, pentru celelalte dispunându-se măsuri cu termene stricte de realizare urmând ca în perioada următoare inspectorii de muncă să verifice modul de realizare a măsurilor dispuse

Comunicat de presa

Lasă un răspuns